Заболеваемостта от COVID-19 в Пловдивско падна под 1000 на 100

...
Заболеваемостта от COVID-19 в Пловдивско падна под 1000 на 100
Коментари Харесай

Пловдив излезе от лилавата COVID зона, почти цяла България вече е в Етап 2

Заболеваемостта от COVID-19 в Пловдивско падна под 1000 на 100 000 население и региона излезе от лилавата зона. На национално равнище също се следи спад - 998.26 на 100 000 души, по отношение на 1044.05 през предходния ден. Това демонстрират данните на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

Междувременно още шест области влязоха във втори стадий на пандемията съгласно картата, която регистрира заетостта на интензивните кревати. Става дума за Регион 3, който включва Силистра, Разград, Добрич, Търговище, Шумен и Варна. Така от петте региона, на които е разграничена страната, единствено един към момента е в Етап 3. Това е клъстерът, в който попадат Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора. Прогнозата обаче е, че още тази седмица и той ще се оцвети в жълто.



Същевременно разновидността Омикрон продължава да господства у нас Той е открит в 760 от последните секвенирани проби от Националния център по заразни и паразитни заболявания, или 94.6% от всички тях.

722 от тях принадлежат към подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 38 към (BA.2). При 43 или 5.4% от пробите е открит вид Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*). Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 20 януари -3 февруари и са изпратени от 48 разнообразни лечебни заведения от 23 области на страната.

За Пловдивска област от 153 изследвани проби 145 са потвърдили Омикрон или неговите подварианти.

Затишието на петата вълна даде съображение на управляващите да възнамеряват разхлабване на ограниченията. То ще стане на три стадия. Първият ще бъде въведен още този четвъртък, а до 20 март се чака цялостна анулация на Зеленият документ в границите на страната.

При утежняване на обстановката обаче ограниченията против COVID-19 могат да бъдат върнати, предизвести по-рано през днешния ден основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. Смъртността у нас продължава да е притеснително висока. Той добави, че на този стадий не се чака да се появи нов по-заразен вид на вируса. Прогнозата на експертите е, че е допустимо това да стане през есента.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР