Зъбните пломби скоро могат да останат в историята, благодарение на

...
Зъбните пломби скоро могат да останат в историята, благодарение на
Коментари Харесай

Вероятно скоро ще забравим за кариесите и пломбите …

Зъбните пломби скоро могат да останат в историята, с помощта на едно изобретение – лекарството наречено Tideglusib. Интересно е, че то е създадено, с цел да третира заболяването на Алцхаймер, само че се оказва, че също по този начин може да подкрепи естественото възобновяване на зъбите, като им разрешава сами да оправят появилите се кариеси.

Tideglusib подтиква стволовите кафези в зъбната пулпа, която е източникът на нов дентин. Дентинът е минерализирана субстанция намираща се под емайла на зъбите, който постоянно бива разяждан от кариеси.

Зъбите могат естествено и без помощ да възстановят дентина, само че при избрани условия. Зъбната пулпа би трябвало да бъде изложена на зараза в резултат на кариес или контузия с цел да провокира производството на нов дентин.  Дори и тогава обаче, зъбът ще бъде кадърен да възвърне естествено доста тъничък пласт, който няма да бъде в положение да запълни появилия се кариес. Тук идва ролята на Tideglusib, който потиска ензима GSK-3 спиращ образуването на нов дентин.

При проучването, учените са вкарали дребни биоразградими гъбички направени от колаген и просмукани с Tideglusib, в кариесите на зъбите. Те са провокирали производството на дентин и след към 6 седмици кариесите са изчезнали, а колагеновата конструкция на гъбичките се е разтворила и изчезнала, като е останал единствено здравият и възобновен зъб. Тази процедура към този момент е изпитана единствено върху зъби не мишки.

„ Направените  опити дават действителна опция това лекуване бързо да стане процедура в клиниките. Лесното използване на тази технология за лекуване на зъбите я прави идеално използвана в зъбните клиники и скоро посредством нея ще можем да пазиме зъбния пулп и да възвръщаме дентина “, споделя професорът от Кингс Колидж в Лондон Пол Шарп.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР