Забелязали ли сте, че често можете да предсказвате предварително как

...
Забелязали ли сте, че често можете да предсказвате предварително как
Коментари Харесай

Ефектът Розентал: самосбъдващите се пророчества

 Ефектът Розентал: самосбъдващите се пророчества

Забелязали ли сте, че постоянно можете да предсказвате авансово по какъв начин ще се развие дадена връзка или по какъв начин ще приключи някой план? Ще бъдете сюрпризирани, само че въпросът може да не е във вашата удивителна вътрешен глас, а в … самоизпълняващото се знамение!

Да, знаехте авансово, че този мъж няма да се интересува от вас! И прелестно разбрахте, че детето няма да издържи изпита. И че шефът ви няма да ви похвали за добре свършената работа. О, май сте ясновидец?!

Не и отново не. Не става въпрос за специфична заложба. Работата е там, че вие ​​… вие сами предсказвате един или различен вид на събитията. И Вселената ви подмята това, което чакате. Очаквала е брачният партньор й да стартира да изневерява – и ето го, той лежи в леглото със странна жена. Очаквалии сте вашата другарка да не оцен новия ви тоалет – и в този момент тя извива устни и загатва за неналичието ви на усет.

Този феномен се назовава резултат на Пигмалион или Розентал (по името на учения, който го е открил). И, апропо, този резултат работи освен в всекидневието, само че даже и в науката. Например, в случай че експериментаторът чака избран резултат, ускорявайки атомите в центрофуга, най-вероятно ще го получи. Странно ли е? И още по какъв начин!

Оказва се, че самоизпълняващото се знамение е нещо, което може или да ви обрече на цялостен неуспех, или да ви донесе непредвиден триумф. Нека дадем образец. Ако съществено мислите, че външният ви тип и умствените ви качества са, меко казано, под междинното равнище, може несполучливо да търсите половинката си с години. Дори и с алена тапия. Дори да спечелите конкурс за хубост. Убеждението ви, че сте неприветлив, се оказва по-силно от обективността.

Но пък в случай че сте си намерили работа в компания непосредствено от студенската пейка и откровено вярвате, че бихте могли да я ръководите след половин година, то можете елементарно да изпреварите съперниците за шефския стол. Вярата ви в себе си диктува стила на държание, надлежно отношението на хората към вас се трансформира и като резултат – постигате задачата си.

Как да употребявате резултата на Пигмалион?

За начало дано си спомним легендата за Пигмалион и Галатея. Спомнете си по какъв начин античният ваятел Пигмалион издълба скулптура на момиче от мрамор и се влюби в нея. И той доста искаше тя да оживее и да стане негова брачна половинка. Добрите богове изпълнили молбата му. Галатея се оказа тъкмо това, за което Пигмалион мечтаел, и освен по външен тип, само че и по темперамент. Такава, каквито той я измислил…

Помислете за бъдещето си! По метода, по който желаете да бъде. Вярвайте откровено, че вие ​​и брачният партньор ви ще живеете щастливо до края на дните и не сте застрашени от невярност. Че децата ви могат да станат сполучливи и самодостатъчни. Че проектите ви несъмнено ще се осъществен.

Мислите, че е мъчно? Пречат ви вътрешните настройки и комплекси? Опитайте се да ги замените с утвърждения. Например, в случай че имате значимо дело, постоянно се улавяте, че си мислите: „ Няма да мога да направя нищо, толкоз съм муден! “, заменете го с „ Ще съумея в период, всичко иска ми се получи! “

Малко за израелската войска

И най-после – за следващия забавен опит, извършен в израелската войска. По време на учението бойците трябваше да създадат марш. На едната група военнослужещи била оповестена същинската дължина на маршрута (30 км),на втората група споделили, че дължината е 10 км, а на третата – че е два пъти по-дълга, в сравнение с е била в реалност – 60 км.

В резултат групата, която съществено вярвала, че би трябвало да преодолее 60 км, пристигнала на финала напълно последна. Какво значи това? Да, че колкото по-трудно ни се коства трудността, толкоз по-големи са възможностите, че няма да се оправим с него. Трудностите, които срещаме във въображението си, се трансформират в действителност.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР