Забавянето на китайската икономика води до растящи притеснения за азиатските

...
Забавянето на китайската икономика води до растящи притеснения за азиатските
Коментари Харесай

Забавянето на китайската икономика се усеща в цяла Азия

Забавянето на китайската стопанска система води до растящи терзания за азиатските страни и страните, които имат близки търговски връзки с втората най-голяма стопанска система в света. Китайската стопанска система се върна назад към дефлацията и подхрани терзанията за закъснение на потреблението, поевтиняване на валута, неустойчив бранш на парцелите и високи задължения за локалните управляващи. Официални данни демонстрират, че китайският продуктивен бранш се сви за пети следващ месец през август заради отслабващото международно търсене, което вреди на стопанската система на Пекин.

" Да употребявам остаряла сентенция - когато Китай кихне, Азия настива ", сподели Винсент Тсуи, анализатор в пекинската изследователна група Gavekal. " Тъй като китайските политици се опълчват на апелите за стимулиране на забавящия се стопански напредък, последствията ще се усетят в целия район ", изяснява той пред Financial Times. Той предизвести, че търговията и финансовите центрове Хонконг и Сингапур са най-изложени на заплаха от отслабената китайска стопанска система.
Ефектите
Слабото търсене се усеща изключително мощно в страните от Източна Азия, измежду които и Южна Корея. Производственият спад в Южна Корея е най-дългият от близо половин век насам, а други огромни експортьори в Източна Азия също са наранени от забавеното търсене. Южна Корея, която е четвъртата по величина стопанска система в Азия, се преглежда като главен фактор за софтуерната верига за доставки в района, която от десетилетия подкрепя международния напредък.
Реклама
Износът на страната се намали през юли с най-силния ритъм от повече от три години, воден от по-малките доставки на компютърни чипове за Китай, а показателите на мениджърите по поръчките в петък демонстрираха, че интензивността на фабриките е намаляла през август за 14-и следващ месец, което е най-дългият спад в историята на изследването. Опасенията се ускориха през последните седмици, откакто китайската стопанска система изпадна в дефлация. Финансовото министерство на Южна Корея сътвори специфична комисия, която да следи китайската икономическа обстановка.

" Малко евентуално е Южна Корея да се възвърне в скоро време, в случай че китайската стопанска система не се завърти бързо ", планува Парк Чонг Хун, началник на проучванията в Standard Chartered в Сеул. Според него добълнителни провокации ще са заместването на китайския импорт и напрежението сред Пекин и Вашингтон.

Показателите в Япония - където интензивността спада за пети следващ месец, и Тайван също сочат стесняване на фабричното произвеждане и означават по-слабо външно търсене. Независимо, че Австралия се оправи добре по време на комерсиалното напрежение с Китай, което докара до налагането на мита на разнообразни артикули, австралийската стопанска система също е уязвима към последствията oт икономическото закъснение на Пекин, най-големият им търговски сътрудник. Австралийският $ се обезцени рекордно доста по отношение на американския $ през последните 10 месеца и най-големите локални компании, като минната BHP показват своите терзания за годишните си резултати, в случай че Китай не се оправи със стимулирането на напредък.
Реклама
Виетнам, основен международен експортьор на облекла, текстили, обувки и електроника, разгласи, че износът й за второто тримесечие е понижен с 14% на годишна база, показвайки огромно закъснение на индустриалното произвеждане.

Данни от този месец демонстрират, че Малайзия е отчела най-бавния си напредък от съвсем две години вследствие на икономическото закъснение на Китай. Тайландската стопанска система пораства доста по-бавно от упованието за интервала на годината, комбинирано с политическа неустойчивост и по-малък туристически поток от Китай.

Докато Азия е изправена пред непосреден риск, анализаторите на Gavekal предизвестиха, че занапред и други райони ще пострадат.

" Тъй като стопанската система на Китай отслабва, задграничните снабдители на първични материали и машини, се сблъскват с интервали на компликации. Влошаването на пазара на парцели в Китай няма да се обърне бързо и изискванията може да се влошат, преди да се подобрят ", считат те.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР