Забавянето и създаването на газова инфраструктура в Централна и Източна

...
Забавянето и създаването на газова инфраструктура в Централна и Източна
Коментари Харесай

Продължението на „Турски поток“ за Европа ще е готово със закъснение от поне година


Забавянето и основаването на газова инфраструктура в Централна и Източна Европа ще принуждават „ Газпром “ да чака не по-малко от година след довеждане докрай на строителството на газопровода „ Турски поток “, с цел да може да осъществя вторият стадий от плана за доставка на природен газ за Европа. Това оповестява съветската организация Интерфакс.

Газопроводите, съединяващи „ Турски поток “ в Югоизточна Европа ще са подготвени не по-рано от януари 2021 година, са съобщили за Interfax Natural Gas Daily източници близки до плана. В същото време двете тръби на морския газопровод би трябвало да са подготвени и да бъдат пуснати до края на 2019 година
Българският газотранспортен оператор Булгартрансгаз работи нас 474 километровият сектор от Турция до Сърбия. В Сърбия, дъщерната компания на „ Газпром “, Gastrans от своя страна работи по продължението на маршрута до Унгария (за FEED към този момент е нает подизпълнител на Saipem ) - New Transmission Gas Pipeline (NTGP).

Източници, близки до NTGP, ас съобщили за Интерфакс, че и сръбският и българският сектор ще са подготвени не по-рано от края на 2020 година и надлежно ще могат да влязат в деяние през януари 2021 година Между прочее през март тази година Gastrans заяви, че възнамерява да пусне своя газопровод през октомври 2019 година

Предназначеният за Европа втора тръба на „ Турски поток “ е с потенциал от 15,75 милиарда куб м газ годишно. От тях 3,6 милиарда куб м ще бъдат за България, 2,5 милиарда куб в за Сърбия и 6 милиарда куб м за Унгария.

Оставащите 3,76 милиарда куб м ще бъдат доставяни за Словакия и Австрия – до газовия хъб в Баумгартен.

Унгарската FGSZ и словашкият Eustream работят над разширението на свързващите тръби на газопровода. Основната задача е да се обезпечи газовият поток по маршрута България-Румъния-Унгария-Словакия-Австрия за доставка на газ от черноморския шелф на Румъния, само че може да бъде употребена и от други интересуващи се играчи, оповестява още Интерфакс, базирайки се на източници от Eustream.

FGSZ и словашката Plinovodi наскоро организираха необвързващ пазарен тест по новата връзка сред Унгария и Италия. На границата Унгария-Словения бяха декларирани мощности от 2,5 милиарда куб м, а по маршрута до Италия – 2 милиарда куб м, което приказва за това, че някои от количествата на „ Турски поток “ може да поемат и по това направление.

Задържането на въвеждането в употреба на мощностите, както се подразбира ще докара до удължение на потреблението на преноса през Украйна слез 2019 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР