За здравословните ползи на горската ягода се говори още от

...
За здравословните ползи на горската ягода се говори още от
Коментари Харесай

Горските ягоди лекуват и разкрасяват

За здравословните изгоди на горската ягода се приказва още от Древността, когато римляните са употребявали нейните пречистващи и освежаващи качества. Тя е многогодишно тревисто растение с късо стебло и листа, ситуирани в кръг.

Голямата лечебна мощ на горските ягоди се крие в наличните дребни жълти точки по плодовете, като би трябвало да се има в поради, че при някои хора може да причинят алергична реакция.

Сокът от ягодата се предлага при лекуване на чернодробни болести като хепатит и цироза, като се подтиква чернодробната активност и се предизвиква подновяването на чернодробните кафези и тъкани. Препоръчително е да се приема на празен корем по три чаши на ден.

Дивите ягоди са доста потребни и при заболели от диабет, атеросклероза (налице са мастни отлагания по вътрешната страна на артериалните съдове на организма, като ги стеснява) и при хора с нараснали равнища на холестерола. Смята се, че 12 дневен банкет на тези ягоди облекчава признаците и усъвършенства положението. При ревматизъм потреблението би трябвало да е също толкоз продължителна, като е желателно да се вземат слънчеви бани всеки ден за към час.

Освен тези си качества, горските ягоди доста сполучливо вземат участие в лекуването на кожни болести като акне, дерматоза, псориазис, като отстраняват от тялото токсините посредством урината, потта и изпражненията.

Приемът на ягоди се предлага през летните и горещи месеци, тъй като се смята, че усилва устойчивостта на тялото на високи температури. Горската ягода има охлаждащ резултат и подтиква нервната система, работи добре при отмалялост, обща уязвимост, изтощение. Освен това ягодите изглаждат бръчките и освежават кожата, като те могат да се създадат на пюре и да се нанесат като маска върху кожата на лицето.

Хубаво е горските ягоди да се ядат на гладно и то вечер, когато детоксикиращият резултат е по – мощен за най-малко 7 – 10 дни, като през този интервал е желателно да се заобикаля приемът на месо.

Ако обаче се смесят ягодите с мед се реализира един добър слабителен резултат при хора със запек.

Ягодите са доста потребни и могат да се употребяват цели, направени на пюре и употребявани за маска, изцедени за изработката на сок или пък изсушени дружно с листата за подготвяне на чай.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР