За юли Министерството на финансите се похвали с 455 млн.

...
За юли Министерството на финансите се похвали с 455 млн.
Коментари Харесай

Стопи се излишъкът от 450 млн. лв., бюджетът е на дефицит

За юли Министерството на финансите се похвали с 455 млн. лева остатък в бюджета, само че предварителните данни за август към този момент демонстрират към 100 млн. лева недостиг. Това значи, че единствено за един месец страната е похарчила над 550 млн. лева повече, в сравнение с е съумяла да събере.
В първите два месеца от ръководството на новото държавно управление (през юни и юли) финасовият министър Асен Василев се похвали с остатъци, само че те се оказаха краткотрайни, тъй като постоянно признатият бюджет, проработил през август, подвигна част от обществените заплащания и разноските още веднъж се оказаха по-високи от приходите.
Основните аргументи за предстоящото утежняване през август, съгласно МФ, са по-високите разноски, утвърдени със Закона за държавния бюджет за 2023 година Според МФ са направени доста заплащания, дължими за към този момент минали интервали - през август Национален осигурителен институт изплати нараствания размер на паричните компенсации за развъждане на дете (780 лева.) за юли, както и доплащането до новия размер за интервала януари - юни - както и по-високи здравноосигурителни заплащания, разноски за прехрана и други.
Заложените амбициозни доходи от Данък добавена стойност в Бюджет 2023 най-вероятно няма да бъдат събрани в цялостен размер до края на годината. Към края на юли събираемостта от най-важния налог у нас е малко по-ниска от миналогодишната (спад с 0,8%), само че до края на 2022 година фискът събра 15,3 милиарда лева, до момента в който тази година проектът е за 17 милиарда лева Това излиза наяве от донните на МФ.
Въпреки предстоящото несъблюдение на постъпленията от Данък добавена стойност бюджетът най-вероятно ще успее да се вмести в гласувания недостиг към 3% главно поради задържането на финансови разноски и превеждането на по-висок дял от " Българския енергиен холдинг ", настояват специалисти.
Постъпленията от Данък добавена стойност към края на юли са 8,6 милиарда лева, което е с 68 млн. лева по-малко от същия интервал на предходната година и съставлява единствено 50.8% от плануваните в бюджета за 2023 година Изоставането е при Данък добавена стойност от импорт поради по-ниските борсови цени на суровините тази година.
При множеството от останалите налози (данък облага, налог върху персоналните приходи, акцизи) има растеж, само че той към този момент е непълен за осъществяването на бюджетния проект в целокупност. Общо данъчно-осигурителните доходи порастват с към 10% към края на август по отношение на събраните за същия интервал на предходната година. За да се извърши проекта за налозите и осигуровките в бюджета обаче, събираемостта би трябвало да е с 15,7% по-висока от миналогодишната. До края на август приходните организации са събрали с към 3 милиарда лева повече от налози и осигуровки, а до края на годината превесът би трябвало да доближи 7,4 милиарда лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР