За втори път български пожарникари участват в изработването на благотворителен

...
За втори път български пожарникари участват в изработването на благотворителен
Коментари Харесай

Български пожарникари се снимаха в календар с кауза за донорството

За повторно български пожарникари вземат участие в изработването на благотворителен календар. Този път във фотосесията се включват и дами в униформа. Благотворителният календар е в поддръжка на донорството и трансплантациите и е под мотото " Просто кажи ДА! - дано хората схванат, че подкрепяш донорството! ".

В основаването на предизвикателния календар за 2022 година вземат участие 12 столични и варненски огнеборци в добра физическа форма. Те обаче не са подбирани с конкурс, каквато е практиката в Австралия.

Участват към 2000 - 3000 индивида преди да бъдат определени финалните, само че тук не е по този начин. Да, към този момент тук не е по този начин. Надяваме се да успеем да разпространяваме концепцията в България и да наберем много сътрудници, които да са подготвени да се включат в тази самодейност, споделя Николай Михайлов.

Николай Михайлов е пожарникар от 6 години. Работи на Летище Варна и се грижи за сигурността на пасажерите. След като предходната година направи невероятна фотосесия за годишния благотворителен календар, тази година още веднъж е поканен да взе участие.

Календарът можем да кажем, че е малко по-провокативен, само че това е за да се притегли малко по-голямо внимание, не е някаква показност или нещо сходно. Надявам се по-голямата част от обществото да го хареса и да го утвърди.

Николай даже не се замисля дали да се снима за календара откакто схваща, че идеята е в поддръжка на донорството и трансплантациите.

Това е нещо, което се построява в обществото с години и е нужно време, и нужно е съзнание, хората да осъзнаят това, че има тази опция да окажеш помощ на различен човек и след гибелта ти. Съответно може би проблематичното е, че огромна част от хората мислят по отношение на това нещо като тематика табу, не желаят да приказват за това приживе. Съответно сме много обратно в тази сфера за рамките на Европа, само че въпреки всичко хората би трябвало да се замислят за себе си приживе и самичък би трябвало да решиш това, а не твоите близки.

Миналогодишният календар също беше с идея. Събраните над 7000 лв. бяха дарени на деца на починали пожарникари и служители на реда.

Всяка година гледаме да разнообразим идеите. Тази година по концепция на УС на Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи взехме решение да подкрепим донорството, защото това е огромен проблем за България и по този метод желаеме да помогнем за самата акция. Кампанията е " Просто кажи ДА ". Нека хората схванат, че подкрепяш донорството, а паричките, които ще бъдат събрани по акцията ще бъдат за информация по самата акция, добавя Ивайло Янчев, СФСМВР.

Професията пожарникар е една от най-рисковите в света. Това обаче не стопира Ивайло Янчев да е в системата от 18 години.

Знам, че когато се случи някоя покруса всеки е съпричастен, само че все пак като се огледа от другата страна се оказва помощ на различен човек, който има потребност. А ние работим рискови специалности, рискови, знаем каква е заплахата, знаем, че може и на нас да се наложи, можем и ние да станем донори. Мисля, че би трябвало да ни се промени мисленето като хора. За някои животът свършва, за други може да се продължи с донорство.

Оказва се, че не от суетност пожарникарите наподобяват толкоз добре на фотосите на календара.

Изискванията при кандидатстване в пожарната и надлежно и годишни изпити, които се минават всяка година по отношение на физическата ни форма изискват да поддържаме много добра подготовка. Съответно не можем да кажем, че всички са с изваяни тела, само че стараем се да даваме оптималното от себе си, да сме подготвени във всяка една обстановка да дадем оптималното, споделя Николай Михайлов.

В пожарната има и специфична зала, където огнеборците могат да упражняват и по време на промяна.

Професията го изисква да си физически квалифициран. Първо спортът е здраве, поддържане на физическа подготовка, а за тук е належащо. Няма по какъв начин. Неизбежно е. Самата специалност го изисква, споделя Ивайло Янчев.

Пожарникарите се надяват и този път задачата им с благотворителния календар да бъде сполучлива.

Репортер: Силвия Русенова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР