За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните

...
За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните
Коментари Харесай

Седмокласниците ще кандидатстват онлайн


За втора година заявките за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии ще могат да се подават и онлайн. Електронната система - https://priem.mon.bg, ще бъде отворена на 20 юни 2018 година В същия ден в училищата-гнезда, избрани от районните ръководства на образованието (РУО), ще стартират да се одобряват и документи на книжен притежател. Родителите, които изберат електронно заявление, няма да могат да подават на книжен притежател и назад. През предходната година 33% от седмокласниците аплайваха посредством портала на Министерството на образованието и науката.

Достъпът до страницата за подаване на документи е посредством входящ номер и неповторим 10-цифрен код, записани в служебната записка за явяване на националните външни оценения. С тях ставаше и инспекцията на резултатите от изпитите. След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматизирано. Родителите би трябвало да попълнят желаните учебни заведения с определените профили или специалности от специалности, подредени поредно съгласно желанията. Всяка паралелка е настрана предпочитание. Изборът става от падащо меню или посредством въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят най-малко двадесет, съобразени с резултатите от изпитите. Броят им е безграничен.

Родителите и учениците могат да аплайват за учебни заведения допълнително от една област в страната с обособени заявки. Корекции на към този момент подадени документи не се позволяват, с изключение на в изключителни случаи, като те могат да се вършат единствено в РУО.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР