За втора година пътешественикът и фотограф Борислав Илиев гостува със

...
За втора година пътешественикът и фотограф Борислав Илиев гостува със
Коментари Харесай

88 японски свещени храма във фотоизложба

За втора година пътешественикът и фотограф Борислав Илиев гостува със своя впечатляваща фотоизложба в изложба „ Капана “ (ул. Райко Даскалов “ №29). И още веднъж в обектива му са свещени антични места в далечна Япония. Този път експозицията „ SHIKOKU HENRO – 88 Temples Pilgrimage “, ще показа хилядолетния нравствен поклоннически маршрут, минаващ през 88 свещени будистки храма, основан от великия духовник, калиграф и стихотворец на Япония –  Kukai ( Kobo Daishi  774 – 835 ) преди повече от 1200 години на остров Shikoku, най-малкия от 4-те съществени острова на Япония.

Откриването е на 11 юли от 18:00 часа. А изложбата ще може да се преглежда до 9 август с вход свободен.

SHIKOKU HENRO – 88 е един от най-дългите кръгови поклоннически направления в света, който стартира от храм 1 ( Ryōzen-ji ( 霊山寺 ), приключва в храм 88 ( Ōkubo-ji ( 大窪寺 ) и се простира на 1500 километра през четирите префектури на Shikoku: Tokushima, Kochi, Ehime и Kagawa. Извървява се пешком за почти 55 дни.

До ден сегашен поклонниците пътуват по стръмни планински пътеки и дълги каменни пътища, през пасторална природа, край спокойни морски крайбрежия и минават през отдалечени морски носове. Вървейки по  пътя си, поклонниците се срещнат други, пътуващи из Shikoku, и всички те получават топло посрещане от локалните поданици с помощта на хилядолетната традиция за поддръжка и помощ, наречена Ossetai.

Shikoku Henro 88 е разгласен от Агенцията по културни въпроси за японско културно  завещание и е японският еквивалент на  Camino de Santiago в Испания.

Фотографиите в актуалната галерия са отпечатани на красива и изящна ръчно направена японска хартия – washi. Процесът по нейното основаване е разгласен от UNESCO за международно нематериално културно завещание.

https://youtu.be/rBbUp_x3guc

Тази година Борислав Илиев обогатява изложбата с лекции и демонстрации на чаена гала:
на 22 и 23 юли (събота и неделя) от 12:30 ч. в изложба „ Капана “ Борислав ще изнесе лекция, на която ще опише в детайлности за SHIKOKU HENRO – 88 Temples  Pilgrimage; на 29 и 30 юли (събота и неделя) от 12:30 ч. Николай от Tea Topia ще опише на посетителите за чаената просвета в Япония, те ще имат опция да се насладят на чаша леден чай Сенча и ще научат повече за пътя на чая от плантацията през фабриката до нашата чаша. Ще се срещнат с разнообразните японски чайове (matcha, sencha и други) и техинте особености. Публиката ще може да се отпусне в обичаен чаен ъгъл с японски татами матраци и даже да се докоснете до обичайната японска ръчна мелница за матча.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР