За всеки палестинец Йерусалим е неговата мисъл, неговото чувство, неговото

...
За всеки палестинец Йерусалим е неговата мисъл, неговото чувство, неговото
Коментари Харесай

Йерусалим е туптящо сърце за всеки палестинец, счита посланикът им у нас

" За всеки палестинец Йерусалим е неговата мисъл, неговото възприятие, неговото туптящо сърце. Без Йерусалим няма живот. "
Това съобщи в особено изявление за Българска национална телевизия посланикът на Палестина в България доктор Ахмед ал Мадбух.

 Решението за Йерусалим ускорява екстремизма съгласно арабските дипломати у нас
Решението за Йерусалим ускорява екстремизма съгласно арабските дипломати у нас

Посланиците на арабските дипломатически задачи в България осъждат решението на Тръмп

Според посланика на Палестина у нас Съединени американски щати към този момент не може да бъде медиатор в договарянията за мир сред Израел и Палестина . По думите му решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел просто повтаря направеното от английския външен министър Балфур преди 100 години. Тогава Балфур заречен на евреите земята на Палестина, " която по никакъв метод не беше английска, а в този момент по същия метод Тръмп подари Йерусалим на израелците. Земя, върху която няма никакво право ", уточни Мадбух. Според него Йерусалим е ханаански, арабски град - неговите създатели са ханаански племена. Съобразно с резолюции на интернационалното право " Йерусалим е окупиран град част от окупираните палестински територии ". Това значи, че изказването на Тръмп е било в нарушаване на интернационалното право.

На въпрос дали решението на Тръмп е било повлияно от някакви външни сили, посланикът на Палестина у нас съобщи, че даже и да е оказан някакъв напън върху президента на Съединени американски щати, " той няма юридическо, хуманно и историческо право просто да хване и с едно драсване да подари някому този град. По този метод той отхвърля и фалшифицира неговата история ". Мадбух изясни и че изказването на Тръмп нарушава гаранциите на Съединени американски щати от 1993 година, съгласно които Съединени американски щати в никакъв случай няма да признае Йерусалим за столица на Израел, в случай че Палестина признае Израел за страна. " Ние изпълнихме това, което трябваше. Признахме страната Израел и започнахме тези договаряния, само че ето в този момент Тръмп идва и нарушава гаранциите, сложени от неговата страна. По този метод Тръмп слага Съединени американски щати страна в спора, а не медиатор в мирните договаряния. "

Според Мадбух от в този момент нататък следва цялостно отказване на ролята на Съединени американски щати като медиатор в мирните договаряния - " Оттук нататък ние няма да одобряваме никакво ходатайство от страна на Съединените щати. От палестинска страна управлението зави, че ще бойкотира визитата на американския вицепрезидент. " Посланикът на Палестина в България уточни и че страната ще подаде тъжба в Международния съд.

" След като Тръмп разгласи решението си, стана ясно, че Съединени американски щати са се изолирали от всички други страни в света. Чухме изказвания от разнообразни водачи, които осъдиха това решение. Тук прибавям позицията на Европейския съюз и българската позиция , която осъжда това решение. Решението беше отхвърлено като неправилно, в това число от съдружници на Съединени американски щати, които приканиха Тръмп за анулация на решението си ", уточни още Мадбух и добави, че водачите на Арабската лига скоро ще решат какви ограничения да бъдат признати по отношение на този въпрос.

 Мюсюлманският свят призна Палестина за страна със столица Източен Йерусалим Обновена
Мюсюлманският свят призна Палестина за страна със столица Източен Йерусалим

Лидерите приканиха Съединени американски щати да се отдръпват от мирния развой

На въпрос кой ще бъде новият медиатор в мирните договаряния сред Палестина и Израел посланика на Палестина у нас уточни, че това може да бъде всяка страна, която откровено се стреми към мир. " Всяка страна, която откровено се стреми към мир, е добре пристигнала и ние приветстваме нейното ходатайство. Китай, Русия, Европейски Съюз - тъй че значимото е страна, която освен има предпочитание, а може и фактически да помогне в договарянията да бъде медиатор. "

" Ние проявихме огромна еластичност във връзка с Йерусалим и във връзка с договарянията с Израел. До огромна степен срещаме стена и твърдоглавие от тяхна страна. Не намираме сътрудник за договарянията от другата страна. Арабските страни излязоха с по този начин наречената арабска мирна самодейност. Тя предлага евакуиране на израелската окупация от Ивицата Газа, Западния бряг, Източен Йерусалим, Голан в Сирия и елементи от Южен Ливан. Срещу това Арабските страни ще открият естествени връзки с Израел. Израел обаче отхвърля. Колкото до Йерусалим, Западен Йерусалим е окупиран още 1948 година. Той е разгласен за интернационален град. И на никое място не е записано, че влиза в териториите на Израел. В името на това да реализираме уравновесено решение, ние излязохме с предлагането Йерусалим да стане столица на двете страни. Западната част да е столица на Израел, а Източната да е столица на Палестина. Ние предвиждаме независимост на придвижване сред двете елементи на града и Йерусалим да бъде със свободен достъп за всички религии. "

 Решението на Тръмп за Йерусалим било най-голямото закононарушение в историята
Решението на Тръмп за Йерусалим било най-голямото закононарушение в историята

Това разгласи палестинският водач Махмуд Абас

На въпрос каква поддръжка чака Палестина от останалите страни , Мадбух уточни, че в началото е належащо против Съединени американски щати да се упражни стопански напън.

Мадбух разяснява и позицията на посланика на Израел в България. По думите му посланикът обикновено пази гледната точка на личната си страна. Историята и интернационалното право обаче сочели друго - териториите на Палестина са окупирани територии.
" Аз не виждам никакъв мотив да откриваме подобен контакт между тях. Контакт сред нас може да се откри, откакто израелската войска се изтегли от окупираните територии ", добави Мадбух.

 Йерусалим разделя и сплотява - арабите, Европа и Организация на обединените нации срещу решението на Тръмп
Йерусалим разделя и сплотява - арабите, Европа и Организация на обединените нации срещу решението на Тръмп

Осем от 15-те народи, членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, приканиха да се организира незабавна среща
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР