За Великденските празници Симфоничен оркестър Сливен ще представи напубликата специален

...
За Великденските празници Симфоничен оркестър Сливен ще представи напубликата специален
Коментари Харесай

Симфоничен оркестър Сливен представя специален концерт за Великден

За Великденските празници Симфоничен оркестър Сливен ще показа напубликата специфичен концерт на12 април от 18.30ч. в зала „ Сливен “, в Страстната седмица преди Възкресение Христово.

Централно място в програмата на Великденския концерт на сливенските симфоници е отредено на най-прочутата религиозна творба наиталианския бароков композитор Джовани Батиста Перголези. Каноническият химн „ Стабат Матер “ за сопран, алт, струнни и басо континуо, който той написа за благородническото приятелство, е най-известното произведение на създателя на десетина опери „ буфа “ и ред религиозни произведения. Това е „ лебедовата ария “ на Пеголези, която му отрежда величие. Написана е по текста на латинска поема-размисъл от 18 век за страданията на Христовата Майка в подножието на неговото Разпятие. „ Stabat Mater Dolorosa “ (Скърбящата майка Дева Мария) извършват в католическата литургия преди четенето на Светото Евангелие.

Перголези, чието същинско име е Джовани Драги, умира от туберкулоза едвам 26-годишен, две седмици откакто е приключил „ Стабат Матер “. Тя е отпечатана 13 години след гибелта му. Френският стихотворец и мъдрец Жан-Жак Русо прави оценка творбата като „ Най-съвършения и покъртителен дует, писан в миналото от композитор. “

Кои са изпълнителки на двата гласа?

Галя Симеонова /сопран/е солистка на смесения хор на БНР и на елитния отбор „ GLI ACCORDATI “. Редовен посетител на Мартенските музикални дни в Русе. Гастролира във Франция с оперните постановки „ Сватбата на Фигаро ”, „ Травиата ”, „ Аида ” и „ Бохеми ”. През 2016. е солист в „ Тойота класик “ Тур – Оперни концерти с цигуларя Васко Василев и Памела Тан Никълсън в Азия, Малайзия, Индонезия. Възпитаничката на Националната музикална академия Галя Симеонова е притежател на първа премия за солово пеене на Международния музикален конкурс в Ланголен (Англия), лауреат е на интернационалните състезания в Белгия, Швейцария и Турция.

Елена Механджийска /сопран/е част от известната вокална солистична групировка BELLA VOCE. Изявява се като солист на Софийска филхармония в кантатно -ораториалния, симфоничния, камерния род, както и в мюзикъли. Солистката на Националния филхармоничен хор Елена Механджийска дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Зигруне от „ Валкюра “ на Вагнер, с която гастролира в московския Болшой спектакъл. Участва в Гала опера концерти на Софийската и Русенската опера.

Стабат Матер “ на Перголези слага изключително високи условия и към диригента. А той е не какъв да е, а дългогодишният диригент на най-известния български камерен отбор „ Софийски солисти “ –маестро Пламен Джуров. Завършил Българската консерватория с три специалности: пиано, диригентство и комбинация. Бил е общоприет шеф на ДО “Музика ” и секретар на Съюза на композиторите. Заедно със “Софийски солисти ”, той е гастролирал в над 30 страни от Европа и Америка и Азия. Много добър пианист, Пламен Джуров е притежател и на редица награди за комбинация и диригентство. Осъществил е над 300 радио и телевизионни записи – с първи осъществявания на български и непознати създатели. Като композитор има увлечение към инструменталните жанрове. Пламен Джуров е професор по диригентство в НМА „ Панчо Владигеров ” в София. Той е измежду уредниците на Софийските музикални седмици, а от 2009 година е – на Международния конкурс по комбинация „ София “. Пламен Джуров има минало и като професионален музикант в ДНА - Сливен, където две години отбива военна работа.

И най-после, само че не на последно място, Великденският концерт на Сливенския симфоничен оркестър се подготвяв съдействие с дребните музиканти от плана „ Музиката вместо улицата “ на цигуларя Георги Калайджиев. В България Калайджиев свири в влиятелния камерен отбор „ Софийски солисти “, в Германия – във Филхармоничния оркестър на град Гийсен, където в този момент живее и управлява камерен отбор „ Студио Концертанте “.

Преди 15 години той и партньорката му Мария Хаушилд, с дарения от Германия, стартират благотворителни акции за обществено подкрепяне на деца и фамилии от ромския квартал „ Надежда “ в Сливен. По-късно планът „ Музиката вместо улицата “ сътвори своя музикален профил – школа със сливенски преподаватели. Преди 5 години с по-напредналите млади музиканти се образува камерен отбор. 450 деца са минали образование от началото на плана. Шест са признати в музикални учебни заведения. В момента в музикалната школа 40 ученици учат цигулка, виола, пиано, чело, кларинет, тромпет, класическа китара. Тази годината децата от „ Музиката вместо улицата “ изнесоха над 30 концерта в учебни заведения и детски градини в Сливен. Най-добрите ученици се показаха в концерти с камерен оркестър „ Дианополис “, „ Софийски солисти “, Софийска филхармония, в Германия и в събирателен европейски детски оркестър с Парижката филхармония, за френското председателство на Европейски Съюз.

Всички творби от програмата на великденския концерт сливенските симфоници ще свирят в общ оркестър с децата. Първата част наТретия концерт за цигулка и оркестър на Моцарт ще извърши Вели Дормушев, от плана „ Музиката вместо улицата “.

На финала идваСимфония в ре мажор “La Veneziana “на дълго демонизиранияАнтонио Салиери, считан за противник и отровител на Моцарт. Тази история към този момент е потвърдено погрешна, тъй като има повече свидетелства за съдействие сред двамата композитори, в сравнение с за омраза сред тях. Той написа опери за театрите в Париж, Рим и Венеция, които са изпълнявани в цяла Европа. Като капелмайстор в австрийския императорски двор, Антонио Салиери дава отговор за музиката в придворната шапка и е доста издирван преподавател по музика. Негови възпитаници са Лудвиг ван Бетовен, Ференц Лист, Франц Шуберт, Франц Ксавер и доста други.

Музиката на Салиери последователно изчезва от репертоара през 19 век, до възраждането на славата му в края на 20 век. Твърдят, че този обновен интерес се дължи ненапълно на пиесата „ Амадеус “ от Питър Шафър и филмовата версия на режисьора Милош Форман от 1984 година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР