За ваксинационен сертификат може да се плаща, когато се издава

...
За ваксинационен сертификат може да се плаща, когато се издава
Коментари Харесай

Ново 20: Ваксинационният сертификат е безплатен само когато го издава този, който ни е имунизирал

" За имунизационен документ може да се заплаща, когато се издава от някой, който не ни е сложил имунизацията, само че единствено в случай че е авансово оповестена цената му ". Това изясни пред БНР юрист Мария Шаркова, експерт по здравно право, и добави, че с смяна в Националния рамков контракт е планувано, че в цената, която се заплаща за сложена ваксина, влиза и цената на издавания имунизационен документ.

Тя посочи, че достъпът до новия европейски документ ще е против номер на персонална карта, номер на имунизация и ЕГН, само че това ще важи за хората, които към този момент имат документи, само че имат потребност от единния документ, с който да ги заменят. Другите, на които им следва слагане на ваксина или още не са приключили имунизацията си, ще получат имунизационен документ против електронен автограф.

Според адвокатката ще има засилено търсене на документи с наближаването на летния сезон и увеличението на пътуванията отвън страната. Тя предвижда, че ще има от ден на ден хора, които ще открият позволени неточности в данните на сертефикатите:

" Призовавам хората, които са се ваксинирали, само че не са си извадили документ, да ревизират овреме, с цел да не открият дни преди пътешестване, че има позволени неточности в документа ".

Мария Шаркова дефинира решението на Европейската комисия за цифров документ като уравновесено:

" Европейска комисия даде известна независимост на страните да вземат решение по какъв начин ще се употребяват тези документи. Най-важното е, че Комисията сътвори други възможности на имунизационния документ, като дава опция в него да се вкарва информация и за осъществено проучване все още - PCR тест или да се записва преболедуване през последните 6 месеца ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР