За учебната 2023/2024 година 548 български училища са със статут

...
За учебната 2023/2024 година 548 български училища са със статут
Коментари Харесай

Министър Цоков откри форум за иновации в българското образование

За образователната 2023/2024 година 548 български учебни заведения са със статут на новаторски. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на националната конференция с интернационално присъединяване „ Умения за нововъведения в образованието. Във фокуса на събитието са професионалното развиване на педагогическите експерти, ученето посредством игра и STEAM образованието.

" Образованието на 21 век е обвързвано с редица провокации, а в същото време това е консервативна система. Тя обаче също се трансформира - в името на бъдещето на нашите деца и по-добрата им реализация ", акцентира министър Цоков. По думите му ковид-пандемията е оказала въздействие за бързо нахлуване на повече цифрови решения. " Днес обаче е време на оценка и надграждане на добре работещите решения и уединяване на тези, които не доведоха до предстоящите резултати ", изясни министър Цоков.

В своето изявление той цитира Едуард де Боно и известната му мисъл, че " в случай че не проектирате бъдещето, някой или нещо друго ще го проектира вместо вас ". " Затова приканвам експертите и тези, които са част от просветителната ни система, да бъдат тези, които да проектират бъдещето на образованието. Защото в противоположен случай има заплахата някой различен да го направи вместо тях ", акцентира проф. Цоков.

Събитието събира на едно място над 400 шефове на учебни заведения, учители, представители на институции, неправителствени организации, просветителни специалисти, медии и други заинтригувани лица. То се организира през днешния ден и на следващия ден в Интер Експо Център в София, а уредник е Центърът за креативно образование.

Форумът ще даде благоприятни условия за разговор и продан на положителни практики в развиването на основни умения на учители и възпитаници с поддръжката на технологиите и новаторски способи на преподаване. Ще бъде отделено внимание и на тематики като мотивацията за учене през целия живот, технологиите в поддръжка на приобщаващото обучение, STEM / STEAM образованието и планово основаното учене, ученето посредством игра, както и социално-емоционалното обучение.

Днес се организират презентации и панелни полемики с водещи специалисти. Представители на Гугъл for Education ще покажат отчета си за Бъдещето на образованието. Специален посетител е Сорен Томсен, началник на въздействието на стратегиите на LEGO® Education, Дания. В международен мащаб той работи за въвеждане на ученето посредством игра като мотор на влияние върху образованието, което въодушевява и развива " строителите " на бъдещето. Сред гостите са и други интернационалните лектори като Олав Адами, създател на Fourcast for Education Белгия; Толга Йълдъръм, управител на интернационалните стратегии за галактическо образование Space Camp Turkey, Гонзало Санчес от Edpuzzle и други.

В панелни полемики и през двата дни се включват шефове и учители на учебни заведения и детски градини от София, Пловдив, Бургас, Хасково, с. Цонево, Видин, Карнобат, Свищов, Гоце Делчев, Русе, Габрово и други.

Във втория ден на конференцията в три зали ще се осъществят на практика работилници и презентации. В Зала Учене посредством игра гостите ще вземат участие в практическа работилница за шифроване и работа в екип с LEGO® Education за другите просветителни стадии. В залата „ Лидери в образованието " ще се дискутират мотивацията и непрестанната подготовка на екипа. Ще се показа програмата за развиване на учебни водачи - Гугъл Certified Trainers, както и практическа работилница „ Пътешествие за водачи " с професионалния коуч Владимир Борачев. В Зала STEM и ПБО ще има открит урок по програмата " Умения за нововъведения " на Intel, както и разнообразни презентации и демонстрации на тематики екологично обучение, електрически STEM картинг, изкуствен интелект и други.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР