На ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив за

...
</TD
>На ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив за
Коментари Харесай

Проф. Димитър Хаджикинов става Доктор хонорис кауза на УХТ Пловдив

На ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив за интервала 1999-2003 година проф. доктор инж. Димитър Хаджикинов да бъде присъдено почетното звание " Доктор хонорис идея на УХТ - Пловдив “ реши Академичния съвет.

Предложението е на 12 преподаватели, които декларират, че това е изцяло справедливо предопределение за неговия професионален, изчерпателен и научен принос за издигане престижа на УХТ. В претекстовете, които бяха показани от зам.-ректора проф. Георги Костов, се показва, проф. Хаджикинов е почитан академик в Университета по хранителни технологии, както и в университетските среди в България. Бившият ректор е извънреден ерудит, престиж, обичан учител на генерации студенти, които въодушевени от неговата харизма и образец, поемат с убеденост по житейския си път. Помогнал е на доста млади учени в тяхното академичното израстване.

Роден е на 6 май 1950 година в Асеновград. Завършва ВИХВП през 1975 година компетентност “Технология на захарта и захарните произведения ". През 1976 година постъпва в катедрата като помощник, а през 2008 година става професор. Автор е на над 80 научни изявления и отчети, 10 авторски свидетелства и патенти и пет учебника за ВУ. Основните посоки в научната и приложната активност са в региона на технологиите на шоколадовите произведения, карамелажни и дъвчащи бонбони, диетични произведения и други проблеми за захаропреработването. Част от основаните хранителни артикули са наградени на наши и интернационалните изложби.

Ректор на ВИХВП - УХТ от 1999 до 2003 година В неговия мандат Институтът е преобразуван в Университет по хранителни технологии, поради което проф. Хаджикинов стана и първият притежател на наградата " Плодотворие “ през 2022 година

Награден е с “Почетен знак " на Пловдив за заслуги в развиването на образованието и науката (2006 г.), а също и от Университета на Джорджия и Агенцията за интернационално развиване на Съединените щати за принос и съдействие в научно-изследователски план (2007 г.).

По време на разискванията членове на Академичния съвет показаха своята благодарност към проф. Хаджикинов за неговата голяма безрезервност и подпомагане при тяхното професионално израстване. И означиха, че той е влиятелен академик, чиито разработки имат солидно интернационално самопризнание.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР