За целта компанията инвестира в петгодишния стартъп PsiQuantumКвантов компютър със

...
За целта компанията инвестира в петгодишния стартъп PsiQuantumКвантов компютър със
Коментари Харесай

Microsoft иска да създаде първия приложен квантов компютър

За задачата компанията влага в петгодишния стартъп PsiQuantum

Квантов компютър със силициеви чипове е цел на Microsoft и стартъпа PsiQuantum
(снимка: PsiQuantum)

Microsoft работи върху квантовите компютри от много време. Миналата година компанията разгласи отворена облачна екосистема на Azure Quantum за квантови калкулации и започва общността Quantum Network. Сега в Редмънд подхващат последваща стъпка.

Според обява на Telegraph, Microsoft ще влага в PsiQuantum – 5-годишен стартъп, който желае да сътвори първия в света прибавен квантов компютър с потенциал от 1 милион кубита. PsiQuantum разполага с екип от над 100 инженери с опит във всички области на производството на полупроводници, както и в квантовите калкулации.
още по тематиката
Машината ще се базира на силициеви чипове, които обработват информация, употребявайки обособени фотони. Това значи, че съставените елементи на квантовия компютър ще могат да се създават и сглобяват в сегашните фабрики за преносими компютри и смарт телефони, да вземем за пример.

Подходът, употребен от PsiQuantum към топологичните кубити, е друг от този на Microsoft. Двете компании са изправени пред разнообразни инженерни провокации, които би трябвало да бъдат решени посредством разнообразни подходи, само че споделят визия за мащабируем, разтеглив квантов компютър, споделя Самир Кумар, ръководещ шеф на Microsoft M12 Foundation.

Създаването на изцяло програмируем квантов компютър е една от най-вълнуващите модерни задания пред науката и технологиите. В бъдеще квантовите суперкомпютри ще могат да симулират химичните реакции и свойствата на материалите с равнище на акуратност, непостижимо за стандартните компютърни технологии.

Очаква се квантовите компютри да трансформират всяка област на актуалните индустриални технологии, в това число производството на коли и самолети, на фармацевтични артикули, промишлените процеси и т.н.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР