За три години 122 души ще получават 1200 евро на

...
За три години 122 души ще получават 1200 евро на
Коментари Харесай

В Германия почват експеримент - не работиш, но получаваш пари да живееш

За три години 122 души ще получават 1200 евро на месец. Те могат да вършат каквото си желаят. В подмяна би трябвало единствено да дават отговор на въпроси за научно проучване, оповестява " Дойче Веле ", представена от БГНЕС.
Повече от два милиона души аплайваха за присъединяване в изследването и в последна сметка бяха определени единствено 122. От 1 юни 2021 година те получават 1200 евро на месец за три години. Това е част от пилотен план, който има за цел да изследва резултата от безусловния главен приход (ИБП).
 Европа обмисля категоричен базов приход Европа обмисля категоричен базов приход
Какво би станало в случай че никой не трябваше да се тормози за това какво е належащо, с цел да оцелее? Това е въпросът, който мнозина задава...
Участниците не трябваше да демонстрират никакви документи и могат да работят в бъдеще както желаят. Късметлиите нямат никакви отговорности към донорите, те би трябвало единствено да попълнят седем въпросника онлайн през трите години, които продължава изследването. Други 1380 души също ще попълнят въпросници на всеки шест месеца, само че няма да получават главен приход, а надбавка за разноски. Те бяха определени на инцидентен принцип.
Парите идват от към 150 000 частни донори. Участниците не би трябвало да заявяват налози за 43 200 евро, които ще получат през трите години. Ще бъдат дарени общо 5,2 милиона евро, финансирани от съдружие с нестопанска цел в Берлин.
Организаторите на „ Моят главен приход “, както се споделя упоменатата асоциация, са уверени, че даването на пари на всички жители без условия би решило доста от проблемите на днешния живот. Например, хората не биха почувствали напън, с цел да би трябвало да завоюват задоволително пари, с цел да оцелеят. Хората биха били по-свободни, по-креативни и като цяло по-щастливи.
" Анализираме какво вършат хората, когато имат материална сигурност в продължение на три години ", споделя шефът на проучването Юрген Шуп от Германския институт за стопански проучвания (DIW). " Харчат ли парите или ги икономисват като финансов запас? Спират ли да работят или работят по-малко? Стават ли по-социални и подаряват ли повече? "
Всичко това може да се дефинира в този популярен опит, изяснява Шуп в немския бизнес подкаст на " Дойче Веле " " Хора и пазар ". Промените в равнището на стрес даже могат да бъдат тествани, като се употребяват проби от коса от някои хора. Те могат да имат по-малък напън с помощта на главния приход.
 Финландия реши да спре даването на категоричен базов приход Финландия реши да спре даването на категоричен базов приход
Властите във Финландия взеха решение да закрият пробната стратегия за погашение на безусловния базов приход, по която хиляди тънък...
Идеологически пропуски
От години дебатът за категоричен главен приход е извънредно идеологически. Основният въпрос е какво вършат хората, когато не са принудени да вършат нещо. Много хора го считат за химера за заблудените левичари, които желаят да бездействат за сметка на обществото.
Защитниците, въпреки това, го виждат като решение на сегашни и бъдещи проблеми: да вземем за пример родителството, помощ в квартала и грижа за хората. Те също по този начин настояват, че моделите ще бъдат обновени и създадени за бъдеще, в което класическите работни места ще бъдат дефицитни заради възходящата цифровизация и автоматизация.
Парите вършат ли хората по-смели?
Шуп също се надява да реализира резултати по две тематики, които са известни измежду хората с съществени приходи: нововъведения и предприемачество: " Може би получателите на главен приход ще бъдат по-смели в решенията си, да вземем за пример когато започват личен бизнес или трансформират кариерата си ", споделя той
 Беусловен базов приход - безусловна нелепост Беусловен базов приход - безусловна нелепост
Проведеният в неделя (5 юни) референдум в Швейцария за въвеждане на така наречен категоричен базов приход провокира съществени реакции в Българ...
" Искаме да знаем " е мотото на пилотния план. Майкъл Бомайер от асоциацията „ Моят главен приход “ признава, че резултатите от проучването го изнервят. „ Разбира се, този пилотен план може също да покаже, че главният приход няма резултата, който допускаме “, споделя той във видео на уеб страницата на плана.
Освен това има и други въпроси, на които планът не може да отговори: по какъв начин биха се трансформирали цените, в случай че всеки получава главен приход? Дали болните или в действителност нуждаещите се хора ще разполагат с по-малко пари, в сравнение с в този момент? Трябва ли да се покачат налозите за финансиране на главния приход?
„ Нашето изследване по никакъв метод няма да реши всички въпроси за главните приходи “, признава Юрген Шуп, само че с неспокойствие чака отговорите на основния си въпрос: „ Какво вършат парите с хората “?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР