За тревожна липса на лекарства за онкоболни, съобщават пациенти в

...
За тревожна липса на лекарства за онкоболни, съобщават пациенти в
Коментари Харесай

Разтревожени пациенти: Липсват лекарства за онкоболни

За тревожна липса на медикаменти за онкоболни, оповестяват пациенти в Бургас, Варна, Шумен и Русе. Пациентски организации към този момент са уведомили здравния министър Асена Сербезова.

Бащата на Мими Иванова от Бургас през септември е диагностициран със недоброкачествен карцином на дебелото черво. Миналата седмица тя отива до Онкологичната болница, с цел да вземе нужните медикаменти за лекуването.

Изчаках си моя ред. Оказа се, че няма медикаменти, не се знае по кое време ще бъдат заредени. Вие би трябвало да започнете трети курс на терапия на татко ви, само че не може да бъде направена, съобщи Мими Иванова.

Семейството на Мими се тормозило от неналичието на медикаменти, за това почнали да търсят помощ в обществените мрежи.

Веднага започнах да пиша в групи за онкоболни, с познати, с другари, в случай че на някой инцидентно има останали или му е заменена лечението с друга, да употребяваме техните хапчета. Оказа се, че намерихме, сподели Мими Иванова.

От онкологичната болница в Бургас признават за неналичието на някои медикаменти. Причината е изтекли публични поръчки за доставка, само че твърдят, че към този момент са налични, предава Българска национална телевизия.

Последният контракт за доставка на лекарства беше подписан на 2-ри февруари тази година. Така че главно за към седмица до 10 дни бяха изчезнали от пазара медикаменти. Единствено чакаме подписване на контракт за още два продукта, единият от които е доста издирван, съобщи Ирина Тодорова, шеф на онкологичната болнична аптека.

Някои онколекарства могат да се намерят на свободния пазар, само че цената им е извънредно скъпа, споделят пациентите.

Няма по какъв начин да давам по 300 и какъв брой лв. за една кутия животоструващи медикаменти, в случай, че това се дава от страната, съобщи Мими Иванова.

Пациентки организации ще упорстват здравното министерство да излезе с публична информация къде има изчезнали медикаменти, какви са аргументите и по кое време ще бъдат набавени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР