За трета поредна година Мини детски филмов фестивал ще потопи

...
За трета поредна година Мини детски филмов фестивал ще потопи
Коментари Харесай

3-ти Мини детски филмов фестивал в София

За трета поредна година Мини детски кино фестивал ще потопи най-малките фенове в магията на киното. Тазгодишното издание ще се състои от 9-и до 11-и октомври в Културен център G8 на ул. Гладстон № 8 в София. Поканата е отправена към децата над 4-годишна възраст, които могат да гледат вълнуващи късометражни и пълнометражни кино истории, основани у нас и в Европа.
По традиция паралелно с филмовата стратегия ще се организира и креативна работилница за стоп моушън анимация. И в случай че предходната година тя беше отдадена на творчеството на Джани Родари, тази година участниците ще бъдат въодушевени от стиховете на Валери Петров, отбелязвайки 100 години от рождението на поета. Уъркшопът е ориентирана към деца на възраст 8-12 години и ще се организира на 9, 10 и 11 октомври в културен център G8 в партньорство със съдружие „ Общност за демократично обучение. За присъединяване е належащо авансово записване в уеб страницата filmsociety.bg.
Част от програмата е филмът „ Синият тигър ” на Петр Укропец. Сюжетът ни среща с Йоханка и Матиаш, чието нехайно детство минава в колоритно цветна ботаническа градина. Любимият дом се оказва в заплаха, когато локалните управляващи вземат решение да преобразят образа на града. И до момента в който децата усещат, че безвредното и изпълнено с фантазии ежедневие се изплъзва пред очите им, загадъчен тигър прекатурва динамичността на историята и трансформира ориста на града и жителите му. Петр Укропец ясно акцентира кои са смислените неща, за които човек е нужно да се бори, а посланието му е подкрепено от символика и метафорични облици, съчетали игралното и анимационно кино. Филмът ще се прожектира на 11 октомври (неделя) от 14:30 часа със надписи на български език и е подобаващ за деца на възраст 6+.
Във кино лентата „ Славеят на императора ” известният чешки режисьор Иржи Трънка претворява със своя авторски почерк известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Авторът употребява характерни изразни средства, които неслучайно му дават водещо място в развиването на чешкия анимационен и куклен филм. Ярък визуалист, Трънка с лекост употребява смели ракурси, съчетавайки ги с презицна комбинация, които незабелязано леко кореспондират с ритъма и музиката. Прожекцията ще се състои на 10 октомври (събота) от 16:45 часа. Филмът е подобаващ за деца на възраст 6+.
Програмата продължава с българския филм „ Лили Рибката ”. Режисьорът Ясен Григоров отпушва въображението, което може да е толкоз самоуверено само в детството. Малката вълшебница Лили забърква в пъстро премеждие основните персонажи, които са упоени от магии и сложени пред тествания и комплицирани избори. Историята преплита действителност с фикция, подхранени от колоритна визия. Прожекцията е на 10 октомври (събота) от 14:45 часа. Филмът е подобаващ за деца на възраст 6+.
Във фестивала ще бъде показана и пълнометражната анимация „ Лодките ”. Сюжетът ни среща с дребното корабче Илайъс, което би трябвало да избави транспортен съд в неволя в прилежащ град. Той вижда по какъв начин извлечен нелегално доблестен метал може да промени времето посредством електромагнитни талази и взема решение да се оправи с казуса. Поемайки самичък в бурното море, Илайъс демонстрира, че и „ дребните ” могат да се трансфорат в герои, а историята, режисирана от Симен Алсвик и Уил Ашурст, е приета за най-хубав детски анимационен филм от Националните кино награди на Норвегия (2018). Прожекцията на „ Лодките ” е на 10 октомври (събота) от 13:15 часа. Филмът е подобаващ за деца на възраст 4+ и е дублиран на български език.
„ Плоуи: самичък не ще летиш ” ще се прожектира 11 октомври (неделя) от 13:00 часа. Сюжетът ще запознае децата с нелекия живот на прелетните птици, около симпатичния Плоуи – дребен дъждосвирец. Съдбата е намислила много премеждия за героя, който ще се изправи против страховитата Сянка, само че и ще преоткрие смисъла на живота, променяйки всекидневието на цялото ято. Една история за другарство и изменничество, разказана с доста комизъм, трогателни страсти, напрегнати моменти и ясно обръщение, в което се вижда, че силата на духа не познава граници, изключително когато залогът е тези, които обичаш. Филмът е подобаващ за деца на възраст 6+ и е дублиран на български език.
Късометражната стратегия на тазгодишното издание на фестивала подчертава напълно върху българското кино със специфична стратегия от късометражни филми за деца. Фестивалът се реализира с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ” и програмата CinEd – Cinema Education for the Youth.
МИНИ ДЕТСКИ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ
Голяма зала (ЗАЛА 2) в културен център G8
Събота, 10 октомври
12:15 часа - Български късометражни филми, 50 мин.
13:15 часа - Лодките, 73 мин.
14:45 часа - Лили рибката, 108 мин.
 Скорсезе: Киното се маргинализира и обезценява (ВИДЕО) Скорсезе: Киното се маргинализира и обезценява (ВИДЕО)
Режисьорът Мартин Скорсезе предизвести, че киното става " маргинализирано и обезценено " като форма на добър спомен от предишното по време н...
16:45 часа - Славеят на императора, 70 мин.
Неделя, 11 октомври
12:00 часа - Български късометражни филми, 50 мин.
13:00 часа - Плоуи, самичък не ще летиш, 83 мин.
14:30 часа - Синият тигър, 90 мин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР