За трета поредна година град Брацигово ще бъде домакин на

...
За трета поредна година град Брацигово ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Международен форум за недвижимото културно наследство започва в Брацигово

За трета поредна година град Брацигово ще бъде хазаин на интернационалния архитектурен конгрес, отдаден на недвижимото културно-историческо завещание “Брацигово - Каменният поток на времето “. Събитието стартира през днешния ден и ще продължи до 2 юли.

Събитието е под патронажа на Министерство на културата и се провежда от Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите, Община Брацигово, Посолството на Италия, Италианския културен институт и Конфиндустрия в България. Официални сътрудници са Регионалния исторически музей в Пазарджик, Университетът по архитектура строителство и геодезия, Националното съдружие на общините и Общество „ Културно завещание “ – асоцииран сътрудник на Европа Ностра.

Откриването на форума стартира с експониране на извънредно скъпото тракийско богатство от село Равногор, Община Брацигово, което ще бъде показано в Регионалния исторически музей в Пазарджик през днешния ден от 14:30 до 17:30 часа. Това е единственият ден в тази година, когато тази скъпа археологическа находка може да бъде забелязана. Съкровището от II век.пр.Хр., напълно от сребро и злато, съставлява девет предмета, част от декорация за конска екипировка – юзда, начелник и седем кръгли приложения. На шестте от тях, групирани по двойки, употребявани за набузници от двете страни на конската глава, са изобразени бюстове на богините Атина, Артемида и Нике.

Във вторник програмата на форума продължава в Брацигово с лекции и презентации за недвижимото културно завещание, изкуството и бъдещата вероятност за ревитализация на исторически здания обвързвана и с нейната енергийна успеваемост. От 13:00 часа ще бъдат открити три изложения в читалище „ Васил Петлешков “ – „ Архитектура за обучение и просвета “ на арх. Белин Моллов,„ Съвременно италианско изкуство “ и “Mеждународен опит за енергийна успеваемост при здания монументи на културата ”. Пълната стратегия можете да откриете на формалния уебсайт на събитието www.forum-bratsigovo.bg.

На 30 юни (петък) от 14:30 часа е проведена публична кръгла маса сред Министерството на културата и Министерството на районното развиване и благоустройство, университети, браншовите организации, основни архитекти, сдружения и специалисти от България и Италия. Темата е извънредно значима и настояща - „ Енергийна успеваемост при здания със статут на недвижимо културно завещание “. Модератор е арх. Десислава Димитрова. Темата е значима, тъй като има доста провокации пред България в тази посока. Все още няма обособена оперативна стратегия за финансиране по стратегиите за енергийна успеваемост на здания със статут на недвижимо културно завещание. Няма и ясни, публични критерии за надзор на плановете и осъществяването им. А точно този вид здания би трябвало да бъдат с приоритет в страната ни, разясняват уредниците.

На 1 юли ще има поредност от разнородни събития – теоретична и практическа работилница за „ Глинени, варови мазилки и конопобетон “ водена от арх.Георги Георгиев и Димитър Михайлов, детска архитектурна работилница – конкурс „ Учебна стая на бъдещето “ и акварелен пленер с арх. Белин Моллов в двора на музея на „ Брациговската архитектурно строителна школа “.

Програмата на форума приключва с театрално зрелище на гостуващ италиански спектакъл в жанр комедия дел‘арте на „ TeatroImmagine ” di Venezia в читалище „ Васил Петлешков на 2 юли от 11 часа с безвъзмезден вход.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР