За това сигнализират Националният институт за недвижимо културно наследство и

...
За това сигнализират Националният институт за недвижимо културно наследство и
Коментари Харесай

Летището в Русе отново e в риск

За това алармират Националният институт за недвижимо културно завещание и Docomomo Bulgaria в обществените мрежи

" Има моменти, когато институциите няма по какъв начин да реагират в точния момент. Има и моменти, в които могат и би трябвало. Този е от вторите.

В момента ориста на една от най-запазените и емблематични здания на българския следвоенен модернизъм зависи единствено и само от един автограф - на министъра на културата Велислав Минеков.

Подробностите:

След чудесната вест от 19.12.2022, че най-сетне Летището в село Щръклево, Русенско е минало експертния съвет към МК и е гласувано да получи статут като недвижима полезност от национално значение (за който статут интензивно работихме в ДОКОМОМО България и НАН), последните няколко дни носят притеснителни вести.

На 24 януари в русенски и национални медии бе обявено за притеснително бърза процедура по отдаване на концесия на летището. Намерението е импортирано в ОбщинаРусе на 19.01.2023 (месец след експертния съвет на МК) и е признато съвсем единомислещо на 24.01.2023, т.е. сдружението към този момент публично е концесионер на постройката и прилежащия терен за идващите 10 години.

Първият стадий от капиталовите планове планува „ ремонт и реорганизация на пътническия терминал и привеждането му в сходство с условията за авиационна сигурност “. Никъде не се загатва, че приемната постройка на ЛетищеРусе беше единомислещо гласувана за даване на статут „ единична недвижима културна полезност “ (ЕНКЦ) от „ национално значение “ на съвещанието на СЕСОНКЦ от 19.12.2022 година.

Има клюки, че концесията се действа извънредно бързо, с цел да се изпревари издаването на заповед от Министъра на културата, която да глоби посоченото решение на СЕСОНКЦ от 19.12.2022 година. Самият вложител е представен в друга публикация да споделя: „ Намеренията ми са съществени. Ако гласувате през днешния ден, на следващия ден ще съм на терен. “

Ето в този момент е моментът една постройка да бъде спасявана. Не откакто изгори или изкъртят каменните й облицовки. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР