За спада на цената допринасят топлото време, намаленото потребление, запълването

...
За спада на цената допринасят топлото време, намаленото потребление, запълването
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа се срина

За спада на цената способстват топлото време, пониженото ползване, запълването на хранилищата и разнообразяването на доставките

За първи път от 14 юни насам цената на природния газ в Европа падна под 100 евро за мегаватчас. В пика си през август цената бе 350 евро/мегаватчас, или понижението е над 70%, означават интернационалните стопански уеб сайтове. Това става макар войната в Украйна и енергийния рекет на Русия, последната демонстрация на който бе прекъсването на газопроводите Северен поток, информира .

В Европа хранилищата са напълнени предварително, а потреблението е по-ниско от плануваното поради топлото време и понижението на потреблението в другите страни. В същото време към Европа пътуват танкери с полутечен газ, които чакат разтоварване. За понижението на цената способства и новината, че Германия ще поддържа налагането на таван на цените на природния газ.



Според Европейски Съюз проектът за отвод от съветски енергоносители се преизпълнява. От август 2021 година импортът на полутечен газ се е нараснал двойно, а доставките на газ по нови тръбопроводни направления - с 10%. " Новите геополитически реалии изискват от нас да ускорим прехода към чиста сила и да повишим енергийната самостоятелност на Европа от ненадеждни снабдители и несигурно изкопаемо гориво ", се споделя в изказване на програмата REPowerEU.

85% от европейците считат, че Европейски Съюз би трябвало да понижи зависимостта си от съветски газ и петрол, допустимо най-бързо, с цел да поддържа Украйна.

Според Ройтерс Европа има задоволително други възможности на съветския газ. Свои местонаходища създават Норвегия, Дания, Англия и Холандия. При това Норвегия, която е вторият максимален снабдител на газ в Европейски Съюз след Русия, възнамерява да усили доста своите мощности до 2027 година Много страни строят към този момент терминали за полутечен газ, реализирани са договорености за доставки от Съединени американски щати и Кувейт. Очакват се крупни доставки по газопроводите от Азербайджан и от Северна Африка.

На Европа ѝ трябваха 8 месеца, с цел да откри опция на съветския газ. " Първоначално смятахме, че за това ще са нужни 7 години, а бяха задоволителни единствено 8 месеца, с цел да сменяем 2/3 от доставките ", сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предходната седмица. През 2021 година Русия доставяше в Европа към 140 милиарда куб. метра газ.

През 2023 година азербайджанският износ на газ в Европейски Съюз би трябвало да се увеличи от сегашните 8,1 милиарда куб. до 12 милиарда куб.м. От октомври започнаха доставките по тръбопровода Baltic Pipe с мощ 10 млрд куб.м. Норвежският газ ще се доставя през Дания в Полша. Алжир, който бе третият по значимост снабдител на газ в Европейски Съюз след Русия и Норвегия, също ще усили своя дял. Пред лятото Eni, Occidental, TotalEnergies и алжирската Sonatrach подписаха съглашение за разширението на добива на петрол и газ за 25 година

Европейски Съюз залага най-вече на терминалите за полутечен газ. До началото на войната в Европейски Съюз имаше към 23 терминала за полутечен газ, само че те бяха ненатоварени. Днес край крайбрежията на Испания има към 35 танкера с газ от Съединени американски щати, Перу и Тринидад и Тобаго, които чакат на опашка да бъдат разтоварени. Германия нае четири плаващи терминала за полутечен газ, всеки с мощ 5 милиарда куб.метра годишно.

Канцлерът на Германия Олаф Шольц се похвали, че страната му изцяло се е освободила от зависимостта от доставките на съветски енергоносители. Хранилищата в страната са цялостни на 95%, а промишлеността е подготвена да редуцира потреблението на газ с 20% при потребност.

За първи път от съвсем 50 години Италия не внася съветски газ, написа Италианският институт за интернационалните политически проучвания (ISPI).

Почти всички складове в Европа са предварително напълнени - във Франция да вземем за пример са 99%, Италия - 94%, Испания - 93%. В България хранилището в " Чирен " е цялостно на 83%.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР