За смущаваща намират в ГЕРБ особената нетърпеливост на премиера Кирил

...
За смущаваща намират в ГЕРБ особената нетърпеливост на премиера Кирил
Коментари Харесай

ГЕРБ се чуди на Петков защо бърза да ходи в Скопие

За смущаваща намират в ГЕРБ особената припряност на премиера Кирил Петков да посети Скопие. Това показа в изявление за НоваНюз заместник-председателят на партията и някогашен външен министър Даниел Митов. По думите му би трябвало страната, която има интерес от започване на договарянията да бъде дейна.

„ Бъдещият министър-председател на Република Северна Македония би следвало да посети София. Да се прави среща преди македонският министър председател публично да в встъпил в служба е преждевременно. Освен това концепцията, че през икономическа съгласуваност ще преодолеем политическите си другия, в случай че се разчита единствено на това, е нереалистична ”, изясни той.

Даниел Митов разяснява още, че КСНС при президента по тематиката за Северна Македония не е бил непотребен. „ България се тресе от рецесии, мъчно ми е да си показва за какво се свика съвет тъкмо по тази тематика, по която съществува консенсус. Така или може да се препотвърди позицията или да се унищожи консенсусът. До момента знаем, че се водят договаряния и че двете страни имат ясни позиции, от които не са се отказали ", сподели той.

" С учудване научих от македонска страна за плануваното междуправителствено съвещание сред България и РСМ. Българското държавно управление не реагира, а когато беше притиснато и трябваше да има реакция, разгласи, че Министерският съвет не е знаел за подготвянето на такова съвещание. Такива съвещания се готвят от две държавни управления, редом. Няма по какъв начин едните да знаят за него, а другите не. Очевидно има пропуски, които могат да изиграят неприятна смешка на родния кабинет. По тази тематика е добре държавното управление да поддържа непрестанен контакт с Народно събрание и всички политически партии, туй като каквото и да се подхваща, ще има потребност от утвърждение ”, сподели някогашният министър.

Във връзка с условието РСМ да промени конституцията си и да включи българите като държавотворен народ Даниел Митов разяснява, че това звучи добре, само че е мъчно постижимо. „ Ултранационалните среди в Скопие незабавно биха поискали реципрочност- България да признае съществуването на македонско малцинство, което няма по какъв начин да стане ”, счита той.

Митов обърна внимание и на отнемането на достъпа до класифицирана информация на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. „ Очевидно някой е дал съвет на премиера да окаже напън на ДАНС и да се отнеме достъпът. Така Цацаров не може да извършва отговорностите си. Навремето подобен достъп беше лишен и на Бойко Рашков. Относно апела от трибуната на Народното събрание за оставката на основния прокурор, би трябвало да е ясно, че това е нарушаване на правилото на разделянето на управляващите ”, добави Митов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР