За скандал с посещение на руския външен министър в Сараево

...
За скандал с посещение на руския външен министър в Сараево
Коментари Харесай

Скандал с визита на Лавров в Босна

За скандал с посещаване на съветския външен министър в Сараево заяви белградското радио Б92.

Днес двама от тримата президенти на Босна и Херцеговина – мюсюлманинът Шефик Джаферович и хърватинът Желко Комшич - са отказали да се видят с първия посланик на Москва. Версиите какъв е бил претекстът на балканските политици са били две. Първата е, че в кабинета, където представителят на сърбите във висшия групов орган на ръководство на Босна и Херцеговина и президент на самостоятелната Република Сръбска Милорад Додик е приел Лавров, не е имало символика на общата страна.

Втората версия е била, че Лавров в диалога си с Додик е обвинил някои страни от района, членки на Европейския съюз и НАТО, че е са се опитвали да провалят Дейтънското съглашение. Въпреки че министърът не е показал съответни имена, най-вероятно ставало е дума за Хърватия.

Към абсурда е съдействала и обява на съветската дипломатическа централа в Туитър. В формалния акаунт на външното министерство е съобщило по какъв начин неговият началник се е срещнал с членовете на Председателството на Босна и Херцеговина. На фотографията в системата за микроблогове от страна на домакините е участвал единствено Додик (обърнатият към обектива).

Дейтънското съглашение, подписано на 14 декември 1995 година, е поставило завършек на съвсем тригодишната война в Босна и Херцеговина. Според него страната е била разграничена на две огромни самостоятелни елементи: Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина (по-рано наричана Мюсюлманско-хърватска федерация). Като преимущества на централната власт са били избрани външната политика и търговия, както транспортните връзки от общодържавно и интернационално значение.

Въз основа на съглашението от Съединени американски щати се е основал Президиум на Босна и Херцеговина. Този орган има четиригодишен мандат. Той се попълня посредством принадлежности, провеждани измежду представителите на трите най-големи етнически групи (мюсюлманите, сърбите и хървати). Всяка една от тях избира своя представител и тримата президенти се сменят на ротационен принцип на всеки осем месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР