За сериозни нарушения по проекти във ВиК сектора съобщи регионалният

...
За сериозни нарушения по проекти във ВиК сектора съобщи регионалният
Коментари Харесай

Шишков откри нарушения по договори от ВиК сектора, сезира европрокуратурата

За съществени нарушавания по планове във ВиК бранша заяви районният министър Иван Шишков. Те са свързани с контракти, финансирани по Оперативна стратегия „ Околна среда ” за интервала 2014-2020 година. Финансовите корекции ще са за близо 90 млн. лв.. При 10 от 14 сдружения, получили европейско финансиране, са открити проблеми. За нередностите ще бъде сезирана Европейската прокуратура.

Драстични нарушавания са установени при ВиК сдруженията в Бургас, Стара Загора, Кърджали и Смолян. За най-проблемно от тях районният министър уточни Бургас поради пречиствателната станция в Ясна поляна.

„ Това оборудване има тежки градивни проблеми и безусловно може да се срине. В годините обратно нямам информация някой да е изпразвал оборудването и да е правил инспекция на неговото градивно положение, което е извънредно неприемливо ”, безапелационен е Шишков.

Министърът упрекна шефа в занемареност. „ Окръжен съд Бургас - те не ни позволяват да впишем нов шеф и на процедура ни блокират работата от шест-седем месеца. Началото на летния сезон ще би трябвало да вършим избавителни ограничения за сезона ”, уточни още министърът.

Сериозни нередности са открити и при други сдружения, получили европейско финансиране. Министърът на околната среда и водите уточни и съответните резултати от осъществените инспекции на 10 плана на ВиК оператори.

„ От 21 броя контракти, които са прегледани наново от екипа, единствено при четири от тях няма открити позволени пропуски ”, разясни Росица Карамфилова.

Оттук нататък ще се търси самостоятелен метод за всяко сдружение по какъв начин да бъдат обезщетени парите. „ Каквото и да създадем ние, ще би трябвало да платим по един или различен метод тези нередности с публичните поръчки ”, добави Шишков.

„ Средствата няма да се възстановят от страна на Европейската комисия към България. Ангажиментите обаче, които са поети, остават. Тежестта ще бъде за бюджета на страната ”, акцентира Карамфилова.

Министрите са безапелационни, че плановете не би трябвало да стопират. Но и че нарушителите би трябвало да понесат наказванията си. „ Това, което направихме с жълтите павета – ще ги дадем на Европрокуратурата ”, разгласи Шишков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР