За съжаление страните членки на ЕС се опитват да решават

...
За съжаление страните членки на ЕС се опитват да решават
Коментари Харесай

Искра Михайлова: България не може да очаква плащания от европейския бюджет за 2022 г.

" За страдание страните членки на Европейски Съюз се пробват да вземат решение икономическите въпроси независимо, само че опитът ни демонстрира, че това не е най-успешният вид ", разяснява евродепутатът от Движение за права и свободи Искра Михайлова в предаването " Още от деня ".

Според нея бюджетът, който Европейският парламент е дал своя вот за 2022 година е най-луксозният бюджет.

" Парламентът съумя да наложи своето виждане за увеличение за бюджета по основни стратегии като " Хоризонт Европа " за научните проучвания, програмата " Здравеопазване ", която ще подкрепи набирането на ваксини. Вътре в бюджета влиза и разпределението на средства сред страните членки за осъществяване на оперативните стратегии по структурните фондове. България сякаш няма доста да се радва на този бюджет. Тъй като нашият План за възобновяване не е утвърден, ние не можем да чакаме заплащания по него, оперативните ни стратегии не са контрактувани. И още веднъж се връщаме на вътрешнополитическия дневен ред, належащо е държавно управление ", разяснява Михайлова.

Евродепутатът счита, че България няма да загуби средства, просто няма да ги получи. Необходимо е страната да бъде самодейна, с цел да може да се включи в тези процеси.

Що се отнася най-много до рецесията с пандемията, към този момент знаем, че обособените опити са обречени на крах, доста по-добре е да бъдат обединени напъните на страните членки.

" Покрай изборите пропуснахме в България да отбележим обстоятелството, че Европейската комисия излезе със особено известие, което включва разновидности на реакции, благоприятни условия. Даде благоприятни условия на страните членки да се ориентират и да видят кое работи най-добре за тях ", съобщи Михайлова.

Тя сподели още, че идната седмица ще има среща на министрите на енергетиката дружно с комисар Кадри Симпсън.

" Аз ще повеждам подготвителната среща на министрите от " Обнови Европа ". Мерките са, като се стартира на европейско равнище - обединени доставки на газ, с цел да се преодолее качването на цените, обединени доставки, които ще доведат до понижаване на цените, като се мине през национални схеми за подкрепяне на бизнеса. И най-сетне се доближи до схеми за подкрепяне на обособените семейства. България към момента не е определила какво е енергийна активност ", изясни Искра Михайлова.

В Плана за въстановяване и резистентност се възнамерява да се създаде тактика за установяване на смисъла за установяване на енергийна беднотия. Така доста мъчно бихме могли да подпомогнем хората, които ще имат потребност в този момент от директни помощи. Групата на Движение за права и свободи ще поддържа тактиката, когато става дума за ограничения, които биха облекчили живота на българските жители, сподели още евродепутатът.

Михайлова сподели още, че сега Европейският парламент работи по огромен законодателен пакет от 14 законодателни досиета, които дефинират политиката на Европейски Съюз по отношение на намаляването на излъчванията с 55% към 2030 година

" Взимането на решения за мините и въглищните централи е доста значимо и изисква бързо решение с всички съпътстващи го обществени ограничения ", добави още Михайлова.

Това което я смущава в Плана за възобновяване и резистентност е, че той дава отговор на базовите условия, само че обръща огромно внимание на подготовката на тактики, проекти, на вложение в нови административни структури. Михайлова счита, че би трябвало да има редакция на проекта.

" Загубихме една година, към този момент се чудим се по какъв начин да подкрепим бизнеса. Колебаем се сред една позиция и друга ", добави още Искра Михайлова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР