За съжаление събитията от последните дни фокусираха вниманието на обществото

...
За съжаление събитията от последните дни фокусираха вниманието на обществото
Коментари Харесай

Експерт от Военна академия консултира разследването на опита за атентат срещу Гешев

За страдание събитията от последните дни концентрираха вниманието на обществото към тематиката за тероризма. А Центърът за проучване на екстремизма и тероризма – като пресечна точка на отзиви, експертизи и проучвания, е част от напъните, които се поставят в тази тенденция във Военна академия. Наш представител е в работната група, която съветва проверяващите опита за атентат против основния прокурор. Това съобщи полк. доцент доктор Петър Маринов от Факултета " Командно-щабен " на Военна академия " Г. С. Раковски ", който е и началник на центъра.  

По думите му задачата на центъра, в който се основават стратегии и тактики за противопоставяне на тероризма в партньорство с ДАНС, ГДБОП и израелският Институт за контратероризъм, е да бъде пресечна точка сред практиката, науката и обменната активност. „ В доста връзки има такава нужда. Трябва да имаме единно схващане и да приказваме на един език. Убеден съм, че и просвета, и преподаване, без процедура – няма нужното качество и няма да докара до нужния резултат ”.

Полковник Маринов акцентира, че взаимоотношението на центъра с израелските му сътрудници датира от преди 4-5 години. „ Израел има неоспорим опит в битката с тероризма. Но не може едно към едно този опит да се придвижва на наша територия, тъй като изискванията и факторите са напълно разнообразни ”.

В ефира на Нова Нюз той разяснява и въпроса терористичен акт ли е взривяването на колата на основния прокурор и що е то тероризъм? „ В пълномощията на прокуратурата е да образува и да води следствие по най-тежкия член от Наказателен кодекс. Тук няма никакво подозрение. Дали в действителност е тероризъм можем да кажем, откакто имаме задоволително данни. За да можем да назовем даден акт на принуждение тероризъм – той би трябвало да дава отговор на четири съществени  черти. Около тях се сплотява и интернационалната общественост. А точно, първо би трябвало да има политическа мотивация или някаква идея. След това би трябвало да има гласност, която е обвързвана с учредената цел на терористичната организация, а точно влияние на общественото схващане и смяната му е техен интерес. Трябва да има безсистемност на насилието и преднамерена свирепост. Това са четири отличителни черти, които дават съображение обещано действие да бъде квалифицирано като тероризъм ”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР