„За съжаление нямаме отговор на въпроса докога можем да издържим

...
„За съжаление нямаме отговор на въпроса докога можем да издържим
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Не е ясно все още докога можем да издържим без руския газ


„ За страдание нямаме отговор на въпроса докога можем да издържим без доставки на съветски газ. Надявам се държавното управление да го има. Няма задоволително информация “.

Това сподели пред bTV Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

„ Последните два дни чуваме само поръчки и уверения, че обстановката е под надзор, че имаме други възможности, само че в действителност нямаме елементи тъкмо какви са изискванията, какви са количествата, какви са договореностите. Така че в общи линии на този стадий множеството анализатори налучкваме какво тъкмо се случва “, посочи икономистът.

По думите му доставките от Азербайджан и запасите в Чирен ще стигнат за един месец без ограничавания, а през това време евентуално ще бъдат направени спомагателни стъпки за различни доставки.

„ Получихме известие от Европейската комисия, че доставки към този момент са обезпечени от Гърция, Турция и Румъния. Но още веднъж за какъв интервал, какви количества, какви цени? Дали това са по-скоро изключителни доставки или става въпрос за по дълготрайни контракти, в случай че са изключителни? Каква е алтернативата за по дълготрайни доставки? За страдание няма задоволително информация “, разяснява Стайков.

Той посочи, че най-засегнатите при дефицит на газ ще са химическата индустрия, торовите и стъкларските фабрики, и металургия.

Гледайте целия диалог във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР