За съжаление нашата среща беше една от последните му. Не

...
За съжаление нашата среща беше една от последните му. Не
Коментари Харесай

Как ще запомним патриарх Неофит

" За страдание нашата среща беше една от последните му. Не пропускаше на празник да ми изпрати персонално обръщение. Пазя тези документи и ще ги вардя цялостен живот. Ще го запомня с най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа ". Това сподели вицеплрезидентът Илияна Йотова пред публицисти на влизане в катедралата " Св. Александър Невски ", където се организира опелото на патриарх Неофит.

Урокът, който би трябвало да научим от него, е на приемливост и любов посред ни, уточни вицепрезидентът.

" Ще помним патриарх Неофит като безупречен, безукорен свещеник, труженик за православието и за Българската православна черква ". Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на влизане в катедралния храм " Св. Неделя ", където се организира заупокойна литургия в памет на патриарх Неофит.

Патриархът призоваваше към обединяване и със своята доброта би трябвало да служи за образец на всички, уточни Желязков.

" Няма да не помни неговия национализъм и родолюбие, тъй като той обичаше народа, обичаше светата черква и това би трябвало да е образец за всички нас ", сподели още Желязков.

Ще запомня патриарх Неофит с неговата подготвеност да сплотява и да разбере другия. Това съобщи българският цар и някогашен министър-председател Симеон Сакскобургготски преди да влезе в храм-паметника " Свети Александър Невски ", с цел да си вземе последно довиждане с духовния лидер на България.

Симеон Сакскобургготски напомни, че е имал доста срещи с блаженопочившия български патриарх. „ Имали сме толкоз диалози и срещи. Жалко, че си отиде толкоз рано ", добави той.

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че в най-трудния миг от живота си е почерпил мощ и вяра от писмо, което патриархът му изпратил. „ В него той беше написал, че нашата болежка е и негова ".

" Незабравим, любящ, индивидът, който можеше да бъде и ректор, можеше да бъде и артист на клир. Такава многопластова персона рядко се ражда ", сподели в " Денят стартира с Георги Любенов " деканът на Богословския факултет на СУ доцент доктор Ивайло Найденов.

" И към това като прибавим и неговото омагьосване, благозвучност, мил темперамент, в действителност беше наслада за духовната академия той да бъде отпред на Богословския факултет. И ни завеща да се обичаме и да обичаме Бога. И да построяваме един колектив, което го прави ".

" Аз мисля, че през последните часове се сподели доста и най-малко през последните няколко часа би трябвало да спрем да приказваме, а по-скоро да се концентрираме в нашата молитва. Защото това, което можем да създадем ние за него - той направи доста за нас, само че това, което можем да създадем да се помолим, тъй като душата му отива при Твореца ".

Негово Светейшество беше един духовно издигнат човек, сподели преди началото на заупокойната литургия в храм " Свети Александър Невски " Величкият свещеник Сионий, свещеник на Бачковския манастир " Успение Богородично ".

" Той беше един правилен чиновник на Светата черква и Светото православие и в същото време един безпределно добър човек. Това, което чуваме за него в последните дни, приказва доста за неговото голямо състрадание. И занапред ще се разкриват още доста неща, които той е сторил за по-малките му братя и сестри, в това число и за нас духовните му рожби. Бог да го елементарни и Царство му небесно! "

" Ние доста скърбим, това е огромна загуба. Патриарх Неофит беше същински духовник, огромен другар на Русия и нашата черква скърби дружно с България и с българския народ. " - сподели съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР