За съжаление на потребителите обаче, поскъпването на автомобилите с традиционен

...
За съжаление на потребителите обаче, поскъпването на автомобилите с традиционен
Коментари Харесай

Мисия нова кола: токът удря бензина и дизела

За страдание на потребителите обаче, повишаването на колите с обичаен мотор е по-бързо от поевтиняването на електрическите
Електрическите транспортни средства могат да се изравнят с бензиновите и дизеловите коли по цена още следващата година при страните, където има тласъци за покупка на нов автомобил на ток.

У нас, където липсват дотации, това ще се случи с към 12 месеца забавяне. Европейските анализатори са сюрпризирани от ценовата война, която се разраства с всеки минал ден измежду фирмите при продажбите на нови електрически коли.

Минус за клиентите е, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели поскъпват по-бързо от предстоящото. По този метод екологично чистите возила ще се изравнят с тези с мотори с вътрешно горене доста по-бързо от предстоящото, само че междинната цена на новите коли ще стане доста висока.

Преди месец от Volkswagen анонсираха предстоящ електрически Golf на цена от 25 000 евро. По-късно от немската компания признаха, че работят и по по-евтин модел на ток за към 20 000 евро, само че с дребни размери.

В момента от 50 хиляди лв. (около 25 000 евро) потегля цената на естествения Golf с най-малкия бензинов мотор в България. Специалистите предсказват, че до година-две сходна ще е междинната цена на стилен електромобил. След понижението в този момент най-масовата кола на Tesla - Model 3, се продава в Германия за 42 000 евро.

С въвеждането на нов тип литиево-йонна батерия американската компания се чака да пусне следващата година и Model 2, който да се продава за към 25 000 евро.

Само преди две години и половина междинните цени на електричките в Европа бяха към 37 000 евро, до момента в който стилен автомобил с мотор с вътрешно горене струваше 18 000 евро. Оттогава разликите се свиват, с цел да изчезнат скоро изцяло.

Така че конкуренцията, държавните тласъци и падащите цени на суровините вършат колите, захранвани с акумулатори, по-достъпни по-рано от предстоящото.

Повратната точка, когато те ще станат даже по-евтини от колите с мотори с вътрешно горене, може да настъпи тази година за някои модели, а към този момент е по този начин за някои първокласни транспортни средства.

Цените ще продължат да се намаляват и в Америка, тъй като Tesla, General Motors, Ford и техните снабдители на акумулатори усилват потенциала на новите заводи, като се възползват от икономиите на разноски, които идват от всеобщото произвеждане. Новите електрически коли на компании като Volkswagen, Nissan и Hyundai ще допринесат за конкурентния напън.

В Щатите захранваната от акумулатори версия на кросоувъра Equinox на GM, да вземем за пример, ще стартира на цена от към 30 000 $, когато дебютира тази есен. Това е с 3400 повече от най-евтиния бензинов Equinox. Но с държавните тласъци електрическият би трябвало да излезе по-евтин за крайния клиент.

Подобно на всички електрически транспортни средства автомобилът ще се нуждае от по-малко поддръжка и токът за зареждането му ще коства по-малко от бензина, употребен от неговия еквивалент на мотор с вътрешно горене.

Само преди месеци купувачите на електрически превозни средства се сблъскаха с дълги списъци с чакащи, а дилърите покачиха цените с хиляди долари. В края на 2022 година междинната цена в Съединени американски щати е била 61 488 $ спрямо 49 507 $ за леки коли и пикапи с ДВГ съгласно анализаторската компания Kelley Blue Book.

Въпреки периодическия скок в разноските за произвеждане на акумулатори заради спирания в доставките на първични материали анализаторите предвиждат спад в дълготраен проект, който се чака да се дължи на по-ефективните технологии, откриването на нови заводи и нововъведения.

Нарастващото потребление на новаторски пластмаси също оказва огромно въздействие върху намаляването на разноски. Разпененият полипропилен да вземем за пример се употребява необятно в интериора на актуалните коли, само че навлизат и при батериите. тъй като понижава тежестта на автомобила и усилва неговия пробег.

А цената на тока от 100 $ на мегаватчас се смята за предел, под който се чака електромобилността да пораства все по-бързо и най-евтината кола на ток до бъде налична за необятен световен пазар.

Според анализите на пазара автомобилната промишленост приема обстоятелството, че колите с мотори с вътрешно горене би трябвало последователно да отидат в историята. Но това ще е дълъг развой, тъй като производството на електрически коли към момента е с към 45 на 100 по-скъпо от това на стандартните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР