За родина на кайсиите се смята областта на източен Таджикистан

...
За родина на кайсиите се смята областта на източен Таджикистан
Коментари Харесай

Кайсиите са храна за мозъка

За татковина на кайсиите се счита региона на източен Таджикистан и северен Пакистан, в подножието на планината Хинду Куш. Старите летописи демонстрират, че античните таджики първи са почнали да отглеждат ароматния и извънредно потребен плод.

Днес в планините на северен Пакистан към момента се отглеждат кайсии от народността хунзи, която е известна с това, че никой неин представител не се разболява от заболявания като инфаркт, хипертония, рак, висок холестерол, подагра.

Отделно от това всички хунзи – остарели и млади, имат съвършено зрение, което не се скапва с настъпването на възрастта. Учените си изясняват този феномен с честата консумация на кайсии.

Проучвания върху въздействието на потреблението на ароматния плод върху организма демонстрират, че той е самобитна аптека, съдържаща доста потребни субстанции и витамини. На първо място кайсиите работят извънредно добре при анемия.

Те са богати на желязо и по този метод са съвършено средство за справяне с малокръвието. Изследвания са посочили, че 100 грама от плода имат същото деяние като 250 грама черен дроб. Това се дължи на съществуването на кобалт и мед в кайсиите, които предизвикат по-бързото формиране на бели кръвни телца.

Кайсиите са и храна за мозъка. Те подтикват активността му, заради високото си наличие на фосфор и магнезий. Съчетанието сред тези два детайла на процедура ни прави по-умни.

 кайсиите са храна за мозъка

С това потребните качества на плода не се изчерпват. Той оказва помощ против рак и слепота. В ядките му се съдържат високи равнища на витамин В17, който е прочут и като амигдалин. Последните години редица водещи онколози предложиха потреблението на този тип витамин за профилактика против рака, както и при терапиите за неговото лечение.

Важно е да се знае, че ядките би трябвало да се употребяват печени. Експертите от Американското сдружение за битка с рака настояват, че високите равнища на каротин в кайсиите понижава заплахата от рак на ларинкса, хранопровода и белите дробове.

Наличието на бета каротин в ароматните плодове усъвършенства зрението. Този тип протеин се трансформира във витамин А, откакто попадне в организма. Витаминът взе участие в състава на зрителния пурпур и образуването на кожата и лигавиците. Освен за зрението витамин А е потребен и за очите, косата, кожата, венците и жлезите, а също и ускорява имунната ни система.

Кайсиите оказват помощ и против болки в ставите заради високото си наличие на калций, което ги прави чудесно средство при профилактиката на остеопорозата.

Вижте и някои хрумвания за:

- сладкиши с кайсии;

- сладко с кайсии;

- торти с кайсии.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР