За разликата между здравите и невротични отношения, споделено от известния

...
За разликата между здравите и невротични отношения, споделено от известния
Коментари Харесай

Здравият човек винаги избира себе си и своето щастие, невротикът - емоциите и отношенията ~ Михаил ЛАБКОВСКИЙ

За разликата сред здравите и невротични връзки, споделено от известния съветски психолог Михаил Лабковский.

Ролята на връзките в живота на човек

Съществува известна концепция, че връзките са неотменна част от нашия живот, тъй като по природа ние сме обществени същества. В учебно заведение са ни учили, че потребността от това да имаме връзки, е генетически заложена. А разликите, като потребността от самотност и отшелничеството, постоянно са обявявани за несъответстващи положения. Чували сте и познатото: „ Колкото повече опознавам хората, толкоз повече обичам животните ”. Но в резюме - при здравите, душевен постоянни хора, има предпочитание за основаване на връзки.

Здравите хора основават връзки, в които е вложен избран смисъл. Докато при невротиците, връзките на всички равнища имат мощно пресилена роля, обвързвана с мъчителни тематики – липса на родители в детството, хладни връзки вкъщи и така нататък Много дами считат, че връзките – те са единственото значимо нещо на тоя свят. Себереализация, кариера, пари – всичко това е безсмислено или придобива значение единствено в случай че липсват връзки. Заради това, че мнозина в детството си са страдали от неналичието на родителска грижа, през днешния ден те имат хипертрофирало отношение към връзките. Те са обладани от натрапчива концепция – безусловно да имат някого до себе си. Мъжете, за разлика от дамите, имат по-различни цели – добра работа, блян към печелене на пари и други витални цели. Ако човек кардинално не е имал проблематични връзки с родителите си, връзките играят второстепенна роля. На първо място стои себереализацията.

Какво се крие зад желанието да имаме човек до себе си

Встъпвайки в връзки, подсъзнателно  хората желаят да получат пари, грижа, внимание, покрив над главата – освен това, без да вършат нищо. Всъщност всичко това няма никаква стойност – доминират единствено усеща, страсти, прекарвания. Копнеейки за връзки, невротиците желаят да се върнат в детството и да преживеят още веднъж изпитаните тогава чувства.

Здравите хора търсят само взаимна обич, по тази причина те нямат проблеми да основат връзки.

Много дами задават въпроса, къде да си намерят мъж. Когато човек е отворен и подготвен за връзка, способността да живее дружно с някого, основава самите връзки. Някои дами напълно не са наясно какво тъкмо търсят в връзките с мъжете, на тях им е необходим кьорав, ням и глух капитан за далечно корабоплаване, тъй като доста от тях в никакъв случай в детството си не са имали здрави връзки с татко си или са имали неприятни връзки с майка си.

Залогът за благополучен фамилен живот не е в компромисите, а в стабилната душeвност. Единствено в този случай, един и същи човек може да бъде обичан цялостен живот. Ако душeвността е нестабилна, може да разлюбиш след 10 минути, или просто нещо в колегата да почне неудържимо да те нервира. С времето това довежда до бракоразвод.

За проблемите на нездравите връзки

При невротиците може да има доста аргументи за липса на връзки. Една от тях – те просто не са подготвени, въпреки сами да не проумяват това. Те се опасяват от новото: „ Не се срещам с непознати ”, тормозят се от секса: „ Не върша секс без обич, а теб не те обичам ”, имали са мъчителни връзки: „ Страхувам се от нови връзки ”.

Дори да им се случи да се впуснат в нова връзка, скоро мнозина от тях се разделят, тъй като са разкрили дефекти у колегата си. Търсенето на дефекти е охранителна функционалност в душeвността на човек, който се бои от партньорски връзки. Всъщност, това е неспособността да създаваш такива. Но е доста мъчно да извадиш самопризнание от хората, че не са подготвени на сходна крачка. По-лесно е да чуете: „ Просто не съм срещнала моя човек ”.

Детските прекарвания на някои дами са били наситени със премеждия и самосъжаление. Мъжете, които ги обичат през днешния ден, които желаят да се грижат за тях и да ги създадат щастливи, не могат да им обезпечат сходни чувства. Такава жена не се нуждае от обич и грижа, а желае непрекъснато да живее в положение на неустановеност. Такива хора не могат да имат здрави връзки, това се отнася и за тези с тежко фамилно завещание. Някои мъже отбягват любвеобилните дами, които показват лоялност и грижовност, тъй като са белязани от загатна за студената си майка и обстоятелството, че в никакъв случай в детството си не са сядали на масата за фамилен обяд.

Доколко е значимо за връзките равностойното обществено състояние

Ще дам няколко образеца: Жан Жак-Русо си направил опит като се оженил за необразована селянка и той приключил с обстоятелството, че тя си намерила ухажор и го зарязала. Известната манекенка Наталия Водянова неотдавна беше запитана, дали би се омъжила за шлосер. И тя отвърна: „ Разбира се! Само кажете, къде ще го срещна!? ”. Считам, че общите ползи играят доста значима роля. На стадия на влюбването няма разлики - човек не се замисля много-много що за човек е сътрудникът му, какво работи, какви са ползите му. После обаче настава прехода от благосклонността към вероятността, от детството към зрелия живот.

Ако и двамата сътрудници са невротици

Милиони хора по света живеят в невротични връзки. Много от тях още от  самото си раждане са живели в такива тежки и неприятни условия, че в този момент ги смятат за нещо естествено. Те не се усещат невротици, даже в противен случай. За страдание, болшинството хора са привикнали да страдат и им се коства, че това е обикновено.

Нашата литература, кино, спектакъл и музика, цялата ни просвета спомага за това. Ярки представители са Толстой и Достоевски. Първият непрекъснато се занимавал с жена си, а с децата си общувал чак като станели на 20 години. Демонстрирал, че дружи със селяните, занимавал се с измама и безусловно не съответствал на това, за което пишел. Но се борел самичък със себе си. Вторият пък, крадял бижутата на жена си и ги проигравал на карти. Животът не е подобен, какъвто са го описали Толстой и Достоевски, въпреки и двамата да пишат гениално. Идеята за страданието е типично съветска линия. Огромна роля играе и православието, което култивира страданието. Повечето хора се мъчат и умират, по този начин и не познали възприятието на благополучие. Здравият човек постоянно избира себе си и своето благополучие, а невротикът – страстите и връзките. Това е разликата сред тях.

Източник: snob.ru
Снимка: snob.ru, glamur.co.il

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР