За разлика от предишното служебно правителство, Румен Радев вече няма

...
За разлика от предишното служебно правителство, Румен Радев вече няма
Коментари Харесай

Антоний Гълъбов: Радев вече няма амбиции да формира мнозинство, върху което да влияе, готви се за избори напролет

" За разлика от предходното служебно държавно управление, Румен Радев към този момент няма упоритост за образуване на болшинство, върху което да оказва въздействие и се приготвя за избори през пролетта, тъй като началото на предизборната акция демонстрира раздалечаване на позициите, а не реализиране на единодушие ". Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът доцент Антоний Гълъбов.

" В служебното държавно управление, ръководено от Гълъб Донев, има три групи министри. Първата ясно обрисувана група е на министрите с административен опит, това е доста значимо, тъй като държавното управление „ Петков “ имаше сериозен недостиг на такива хора – то не познаваше държавната администрация, не знаеше по какъв начин действа страната и това беше част от казуса. Втората ясно обрисувана група е с доста очебийно политически профил. Това са главно фрагменти, свързани със социалистическата партия. Те са четирима, петима души, които имат ясна, отчетлива биография, и в тази група се съдържа несъмнено обръщение към управлението на Българска социалистическа партия. Третата е формирана от хора, които са формирали опита си в частния бизнес и имат доказуема кариера в частния бизнес и влизат като нови лица в служебния кабинет “, съобщи доцент Гълъбов.

Той дефинира като съществена задача на служебното държавно управление възобновяване на връзките сред обособените институции. " Това " разпарчетосване " по партиен принцип на министерствата утежни доста координацията. Добре е, че сега ръководството поемат хора с опит в администрация, тъй като най-малкото ще могат да възстановяват положението на страната ", акцентира политологът.

Според него президентът се е отказал от желанието си да задава модел на надпартийно ръководство, необятно единодушие ляво-дясно. " В този кабинет нямаме такава упоритост. Имаме единствено една група с ясно обрисувана партийна биография, която е в лявата част на политическия набор. Независимо че не е работа на едно служебно държавно управление да има идеологически профил, бих го определил като лявоцентристко ", добави той.

На въпроса дали е вероятен нов вид съдружна просвета след изборите или по-скоро следва поредност от избори, доцент Гълъбов съобщи, че ние още сме в серпантина от избори и че политическата рецесия не е решена.

" Политическата рецесия не се свежда до връзките сред партийните водачи, тя е сред жителите и политиците и дълбокото съмнение сред тях. Сега, за разлика от предходното служебно държавно управление, назначено преди изборите през есента, Радев към този момент няма упоритост за образуване на болшинство, върху което да оказва въздействие и съгласно мен се приготвя за избори през пролетта, тъй като началото на предизборната акция демонстрира раздалечаване на позициите, а не реализиране на единодушие ", изясни още Гълъбов и прикани служебното държавно управление скоро да излезе с изказвания по отношение на настоящата обстановка в страната.

Относно актуалната енергийна рецесия, Антоний Гълъбов дефинира като наложително проверяването на енергийното положение сега. " Опасявам се, че " Газпром " може да твърди, че ние сме страната, която не съблюдава контракта. Условието " вземи или заплати " може да се окаже извънреден проблем за България, тъй като може да се наложи да платим газ, който не сме употребили. Докато това не се обясни, няма по какъв начин да се маневрира по никакъв метод, защото сега е значимо по какъв метод ще бъде завършен този контракт ", изясни още доцент Гълъбов.

Освен енергийната рецесия и казусът с изборите политологът дефинира като основно обезпечаването на предвидимост в страната. " Ако служебното държавно управление обезпечи предвидимост за българските жители най-малко до края на годината, ще бъде от огромна изгода за жителите, тъй като българското общество е извънредно обезпокоително и не се знае какво да се чака през зимата. Всички тези трендове са вследствие на ръководство без разговор. Това направи държавното управление " Петков ", затвори ръководството оптимално и рецесията го отнесе ", изясни още социологът.
Той акцентира, че страната би трябвало да стартира да действа, защото има доста значими въпроси като това до каква степен бюджетът е осъществим, до каква степен има потребност да се прави нова актуализация на бюджета и други

" Бюджетът беше изработен с изключителна непросветеност от Асен Василев. Има риск за четвърти път да вършим актуализация на бюджета, тъй че страната би трябвало да стартира да действа, тъй като в противоположен случай хората ще продължат да действат независимо и постоянно това коства доста по-скъпо на всички ", предизвести доцент Антоний Гълъбов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР