За разлика от други ситуации, тук важи правилото колкото повече,

...
За разлика от други ситуации, тук важи правилото колкото повече,
Коментари Харесай

Как да снимаме новогодишните фойерверки дори със смартфон

За разлика от други обстановки, тук важи правилото „ колкото повече, толкоз по-добре “. Ако има 100 фотоси, отлично! Ако има 200 фотоси, още по-чудесно!

За положителни фотоси на нощното небе колкото по-тъмно е в близост, толкоз по-добре

В празничната нощ против новата година ярките, блестящи цветове на фойерверките измежду тъмното небе провокират учудване и екстаз – и от ден на ден от нас протягат ръка към каквото имат на разположение за снимане, да за „ уловят мига “.

Факт е, че със актуалните смарт телефони могат да се снимат прелестни фрагменти. Докато новогодишната нощ наближава, ето някои потребни „ хватки “ в помощ на феновете на нощното снимане на зарята.

Планиране

Ако човек желае да снима фойерверки, добре е авансово да намерения за подобаващото място. Сами по себе си фойерверките са красиви, само че цветните „ искри “ на черен декор е…. дано си го кажем, напряко си е банално.

По-добре е да се потърси подтекст. Хубаво е мястото да има забавна позиция, да вземем за пример някаква естествена специфичност, градски контур или друга красива панорама. Някои фотографи търсят висок рид или планина над града, с цел да снимат зарята на фона на светлините на града. Други пък се насочват към някое безпрепятствено и умерено езеро, с цел да снимат и цветните отблясъци във водната повърхнина.

Желателно е преди излизането за фотоси да се реши дали има вятър и в случай че да – каква е неговата посока. Никакви хубави фотоси няма да се получат даже с най-високия клас фото-техника, в случай че фотографът се окаже от страната на дима, разнасян от вятъра.

Избягване на светлината

Желателно е да се заобикаля съществуването на светлина (различна от предстоящите фойерверки). Това значи в близост да няма улични лампи, прозорци със мощни светлини, хора с фенерчета и челници в мрака, светкавици на нечии фотоапарати и телефони. За положителни фотоси на нощното небе колкото по-тъмно е в близост, толкоз по-добре.

Статив

Стабилизирането на камерата е заричане за ясни фотоси, с изострен и внезапен подробност. Затова е добре да се употребява статив/триножник.

С по-голяма доза ловкост стабилизирането може да се направи и с подръчни средства, да вземем за пример смарт телефонът или камерата да се подпре на стол, скамейка или даже подобаващ камък. В подобен случай снимането ще би трябвало да се прави в режим, който допуска телефонът да не се допира – да вземем за пример дълготрайно трупане на фрагменти. От помощ може да се окаже и таймерът за отсрочено снимане.

Нощен режим

Модерните смарт телефони и любителски фотоапарати имат нощен режим за фотоси. Това е набор от авансово готови настройки за нощно снимане. Резултатът от тях е доста добър и няма никаква причина да не се възползваме от него.

Без светкавици, HDR и нарастване

Използването на мълния е сигурна рецепта за неуспех на нощните фотоси. Светкавицата ще блесне, ще освети блестящо околните обекти на 1-2 метра (които може да се нечии темета, в случай че сме измежду навалица от хора) – и ще скрие всичко красиво от нощното небе, което човек би желал да остави в кадър. Затова по-добре светкавицата да си стои изключена.

HDR също не оказва помощ. Напротив, има риск фотосите да се окажат размазани. Нека и HDR си почива. Използването на приближение пък „ пикселизира “ фотосите.

Продължително снимане

При фойерверките, за разлика от редица други обстановки, важи правилото „ колкото повече, толкоз по-добре “. Ако има 100 фотоси, отлично! Ако има 200 фотоси, още по-чудесно!

Все повече приложения за снимане поддържат режим на дълготрайно „ щракане “ („ burst “ или „ continuous shoot “ или нещо подобно), които хващат поредност от фрагменти в бърза поредност. Това е превъзходен инструмент за снимане на фойерверки! Няма причина да не се възползваме от него.

В идните дни до края на годината мераклиите имат и задоволително време да потренират преди нощта на фойерверките. Успех!
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР