За разлика от други години, този път грипната вълна започва

...
За разлика от други години, този път грипната вълна започва
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Грипната вълна започна от изток, не от големите градове

За разлика от други години, този път грипната вълна стартира от изток, а не от огромните градове. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Данните за София са относително ниски, несъмнено има повишение на показателите, само че те са надалеч от епидемиологични равнища “, съобщи доцент Кунчев.

Той уточни, че „ тазгодишният грип не е по-опасен от предходни години “. Засега най-вече случаи след Бургас има в Пазарджик и Варна.

„ Чухме се с сътрудниците и в Ловеч и Шумен, където са също високи стойностите, в границите на 2 седмици ще обхване и цялата страна, само че няма да бъде по едно и също време “, изясни Ангел Кунчев.

Тазгодишната зараза стартира малко по-рано – една-две седмици. „ Това е нещо, което следим и в други страни – Съединени американски щати, Канада, Западна Европа. Освен това има една паралелна циркулация на двата съществени вида и Виктория, и Дарвин “, сподели доцент Кунчев, уточнявайки, че това няма никакво значение за лекарите и пациентите.

„ Имаме и първите изолирани с грипен вирус Тип Б, само че това също не трансформира по никакъв начин обстановката. Той рядко може да провокира епидемии “, сподели основният здравен контрольор.

В Пазарджик ще се открият нови болнични кревати, защото там има дефицит.

„ София няма проблем към този момент с тяхното обезпечаване, на следващия ден ще създадем и среща с шефовете на РЗИ, с цел да подсигуряваме, че всичко ще бъде наред. Важното е пациентите да не се лекуват сами ”, поучава още доктор Кунчев.

Здравният контрольор акцентира, че епидемиологични ограничения в страната са въведени най-много в активността на лечебните заведения, възбрана на свижданията по лечебните заведения, тук-там, на които се събират доста хора. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР