За разлика от Българската народна банка, която през 2014 г.

...
За разлика от Българската народна банка, която през 2014 г.
Коментари Харесай

ЕЦБ обяви, че корумпираната латвийска банка ще фалира

За разлика от Българската национална банка, която през 2014 година към 5 месеца умуваше дали да остави източената КТБ да банкрутира, Европейската централна банка взе сходно решение във връзка с латвийската банка ABLV Bank за тъкмо 10 дни.

На 13 февруари Мрежата за битка с финансовите закононарушения на министерството на финансите на Съединени американски щати (FinCEN) разгласи, че банката ABLV Bank е взела участие в пране на пари и поддръжка на тероризма. Според Вашингтон институцията е взела участие в покупко-продажби с организации от черния лист на Организация на обединените нации за закупуване или експорт на балистични ракети за Северна Корея. ABLV бе упрекната и в обслужване на сметките на корумпирани лица, като съгласно американските управляващи множеството от клиентите на банката са фиктивни компании отвън Латвия.

След обявлението на Вашингтон финансовата институция бе подложена на внезапен отлив на депозити и в следствие от американските наказания се стигна до неспособност да обслужва отговорностите си в американски долари.

Точно 10 дни след обявлението на Съединени американски щати, на 23 февруари, Европейската централна банка взе решение, че финансовата институция " банкрутира или евентуално ще банкрутира " и би трябвало да бъде ликвидирана от латвийските управляващи вместо да бъде спасявана съгласно разпоредбите на Европейски Съюз.

Латвийската ABLV Bank е третата по величина в страната и има офиси в доста от страните от някогашния Съветски съюз (ОНД). Тя е една от трите латвийски банки, които са непосредствено надзиравани от основаното в края на 2014 година звено " Банков контрол " към ЕЦБ.

" Поради доста утежняване на ликвидността банката по всяка възможност няма да бъде в положение на извършва отговорностите си. Банката не разполага с задоволително средства, които се употребяват неотложно при положение на отлив на депозити преди активиране на процедурата пред латвийския фонд за гарантиране на влоговете ", разгласи през уикенда ЕЦБ.

По силата на новото европейско законодателство за избавяне на банки ЕЦБ дефинира, че ABLV Bank " банкрутира или е евентуално да банкрутира ". В случая обаче е взето решение, че не е в публичен интерес въпросната банка и нейното поделение в Люксембург да бъдат спасявани, заради което по-нататъшните дейности във връзка с трезора ще се правят по латвийското законодателство.

Европейският обединен съвет за банково преструктуриране (Single Resolution Board) удостовери решението на ЕЦБ, като се произнесе, че латвийската банка и подразделението й в Люксембург не съставляват систематичен финансов риск за съответните страни или за района на еврозоната и би трябвало да бъдат премахнати, а не да бъдат спасявани съгласно разпоредбите на Европейски Съюз.

От ЕЦБ, която е основана във Франкфурт, припомниха, че обезпечени за вложителите в ABLV Bank са депозитите до 100 000 евро, които ще бъдат възобновени от латвийския фонд за гарантиране на влоговете.

По данни към края на третото тримесечие на 2017 година депозитите в третата по величина латвийска банка са били на стойност 2.67 милиарда евро, а активите й – 3.6 милиарда евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР