За разлика от България, където отбелязваме Коледа на 24, 25

...
За разлика от България, където отбелязваме Коледа на 24, 25
Коментари Харесай

Коледните празници в Гърция продължават цели 12 дни

За разлика от България, където означаваме Коледа на 24, 25 и 26 декември, в прилежаща Гърция коледните празници не престават цели 12 дни.

Макар че и гърците съблюдават православната традиция при отбелязване на празника, те имат традиции, които се разграничават от тези на останалите православни страни.

И в Гърция коледните пости завършват на Бъдни вечер. В южната ни съседка също съблюдават 40-дневен пост преди огромния празник, като последната вечер на постно е денят преди Коледа.

В коледната заран групи от коледари обикалят домовете с пожелания за здраве и благодат и получават дребни дарове от домакините.

Във всеки дом се украсява коледна елха, на която наложително се слагат свещи и също по този начин транспортен съд. Тъй като Гърция е страна, заобиколена от морета, се счита, че корабът като декорация върху елхата ще направи морето по-благосклонно през годината.

 Коледните празници в Гърция не престават цели 12 дни

Дядо Коледа в Гърция се назовава Свети Васил и не идва в нощта против 25 декември, а в нощта против Нова година. В страната дарове се раздават в първите минути на Новата година за шанс.

А в случай че занесете подарък преди 31 декември, той би трябвало да остане под елхата, до момента в който часовникът не отброи последните минути от остарялата година.

За посрещането на Коледа гърците се приготвят цели 12 дни. На трапезата за Бъдни вечер се слагат единствено постни гозби, а на Коледа наложително се върви на черква и се взима причестяване след дългия пост.

Традиция е кръстниците на децата да им подарят нови облекла, които те да облекат за празничната литургия. Питката и баницата с шансове не се подготвят за Коледа, а за Нова година.

Коледа в Гърция е отдадена на смирението и скромността пред Бог, а за Нова година се подготвят ястия, символизиращи шанса и изобилието.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР