За разлика от Американския флот, както Русия, така и Китай

...
За разлика от Американския флот, както Русия, така и Китай
Коментари Харесай

Китай и Русия разработват нов мистериозен проект за подводница

За разлика от Американския флот, както Русия, по този начин и Китай не престават да оперират с неядрени нападателни подводници, в допълнение към нуклеарните. Те могат да са извънредно оперативни.

По-евтини са и имат някои прерогативи пред нуклеарните подводници, изключително покрай крайбрежията. И могат по-лесно да се продават на други страни.

Сега както Русия, по този начин и Китай могат да употребяват знанието си с цел да основат ново потомство неядрена подводница. Но каква ще е тя си остава тайнственост.

Русия и Китай създават ново потомство подводници, настояват медии. Проектът се координира от съветската Федерална работа за военно-техническо съдействие (ФСВТС).

Русия има дълга и горда традиция на строене на подводници, създавайки някои от най-големите и мощни в света, така че не е изненада, че съветските подводни технологии се считат за много по-напреднали от китайските.

Русия даже оказа помощ на Китай да развие подводната си строителна промишленост. По време на Студената война руснаците доставиха проекти за балистичната ракетна подводница клас Голф и за клас Ромео. Не чак колкова от дълго време Русия даде на Китай и дизелово-електрически подводници клас Кило.

Но Китай е тръгнал по личен път при новите дизайни на подводници и има независим потенциал за строенето на сходни съдове от всяка категория. И до момента в който има към момента категории подводници, при които Русия води безапелационно, в полето на неядрените нещата не са толкоз ясни. Определено китайският потенциал не би трябвало да се подценява.

Една значима област, където Китай мое би води е задвижването. Китай строи AIP (въздушна самостоятелна сила) подводници, до момента в който Русия има проблеми с тази технология.

И това е макар обстоятелството, че Русия е пионерът в основаването на AIP през ранните етапи на Студената война. Но до момента в който актуалната класа Лада на Русия се очакваше да има АIP, това занапред би трябвало да се случи.

Предвид съветската традиция и потенциал в дизайна на подводници, този проблем може би е повече въпрос на инвестиция, в сравнение с инжинерство, само че през днешния ден можем да кажем, че китайците са по-напред в тази технология.

Вероятно напредналите акумулатори са друго такова поле. Днес подводниците занапред минават на литиумно-йониеви акумулатори. Първите такива подводници бяха японски, следвани от южнокорейски и италиански.

Говори се, че Китай също възприема тази технология, т.е. още веднъж може да е по-напред от Русия.

И по този начин, ще се разменят ли функциите, ще стартира ли Русия да купува китайски неядрени подводници?

Комбинирането на бордовата технология на една нация с бойните системи и оръжия на друга, е още една опция. Например да се дадат на китайска подводница, съветски сонар и оръжия. Или на съветска подводница китайска батерия и технология AIP.

Междувременно, фамозното конструкторско бяро Малахит на Русия промотира личен подводен дизайн. П-750Б "Сервал " е дълга 214 фута и включва AIP, която употребява газови турбини, захранвани от течен О2.

Този дизайн стана прочут и по време на скорошни съветски оръжейни изложби, в това число "Армия-2020 ", която към момента протича в Москва.
Китайските корабостроители също оферират техните си разработки. Не е ясно затова, къде тъкмо се намества тази нова подводница в бъдещето на коя и да е от двете флоти.

Вероятно новата подводница не е планувана за флотите на нито една от двете страни. И двете се съревновават на интернационалния пазар, най-много с стандартни нападателни подводници.

Всъщност, Китай получава по-голям дял от този пазар посредством продажби на Тайланд, Бангладеш и Пакистан. Една комбинирана подводница би могла да бъде премислена от комерсиална позиция.

Междувременно, Русия се пробва да поръча още от съществуващите си неядрени подводници. Неотдавна беше направена поръчка за структурата на друга подводница клас Лада, както и една от по-стария усъвършенстван клас Кило.

Възможността за взаимна неядрена подводница към този момент повдига повече въпроси, в сравнение с отговори. И тъкмо като ред други отбранителни планове, обявени от съветските медии, може да не докара до нищо.

Точно като подводната война, по този начин и намирането на информация за нови подводници постоянно е игра на нерви и изчакване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР