За ръководителя на компанията за въздушни таксита Уиск (Wisk) Брайън

...
За ръководителя на компанията за въздушни таксита Уиск (Wisk) Брайън
Коментари Харесай

Boeing с амбиция за автономен пътнически самолет

За ръководителя на компанията за въздушни таксита " Уиск " (Wisk) Брайън Ютко, изобретението, основано от екипа му, е освен това от готина летяща кола. " Уиск " е дъщерна компания на колоса в самолетостроенето " Боинг " (Boeing), който търси авангардни нови технологии, позволяващи на летящите таксита да се движат самостоятелно и даже някои ден биха могли да се употребяват в огромните търговски самолети, с цел да ги създадат по-безопасни.

Ето за какво " Боинг " влага в " Уиск " и предишния месец напълно я закупи, споделя Ютко пред ДПА, предава Българска телеграфна агенция.

Новото попълнение в фамилията на " Боинг " обаче първо би трябвало да убеди Федералната авиационна администрация (FAA) на Съединени американски щати, че неговите самостоятелни летящи таксита дават отговор на извънредно високите стандарти за сигурност на актуалните самолети.

След като регулаторът сертифицира като безвредни технологиите за изкуствен интелект и автоматизация, " Боинг " ще може да ги ползва и в разнообразни свои артикули.

Можем да стартираме да сътворяваме сходни самостоятелни въздушни транспорти, " като в това време ще бъдем пионери в технологиите и методите, които ще създадат пилотираните самолети по-безопасни ", изясни Ютко.

Той планува бъдеще, в което " въздушно пространство е със смесена приложимост и в него ще има и пътнически самостоятелни полети, и пътнически пилотирани самолети ".

Миналия месец основният изпълнителен шеф на " Боинг " Дейв Калхун съобщи, че желае идващият напълно нов аероплан на компанията да бъде " колкото е допустимо по-близко до автономността ".

В изявление за профилираното списание " Авиейшън уик " малко преди Международния аерокосмически салон край Париж - Льо Бурже, провел се предходната седмица, Калхун разяснява бъдещето на безпилотните полети, като сподели, че " това е допустимо ", само че е по-вероятно самостоятелните системи да поемат от ден на ден от дилемите, които водачите би трябвало да извършват сега.

На авиосалона край Париж участва и Ютко, който седна в макет на роботизирано, блестящо жълто, летящо такси, създадено от " Уиск ". То би могло да вдигне четирима пасажери съвсем тихо във въздуха и да ги транспорти до мечтаната дестинация.

Летящите таксита събраха погледите на публиката на Льо Бурже. Едно от тях, прототипът на " Волокоптер 2Екс " (Volocopter 2X), даже се издигна във въздуха. Летателното средство прилича дребен хеликоптер с голям брой дребни ротори, закрепени към кръгла рамка от горната страна му.

Германската компания " Волокоптер " (Volocopter) разгласи, че възнамерява да пусне в комерсиална употреба по-голям модел през лятото на 2024 година, по време на Олимпийските игри в Париж. Очаква се компанията да предлага полети от летище Шарл дьо Гол до летище Льо Бурже и до хеликоптерна площадка в Париж.

По-рано през юни " Волокоптер 2Екс " приключи летателни проби във футуристичния град Неом, свръхмодерен мегаполис, плануван да бъде издигнат на повърхност от 26 000 кв. км в пустинята на Саудитска Арабия.

Идеята за безпилотно такси наподобява страшна, само че и магическа, връщайки част от чудото, което би трябвало да са изпитвали пионерите в авиацията, когато летенето е било нещо ново и непознато за света.

Говорейки за разработките на " Уиск ", Ютко описа, че в летящото такси са вградени няколко хиляди литиево-йонни акумулатори, които го зареждат с сила.

Тези батерийни кафези са ситуирани в пакети тъкмо зад пътническата кабина под мястото, където се срещат крилата. Инженерите са проектирали пакетите по този начин, че в случай че повредата на една клетка се популяризира към всички останали в пакета, топлината и силата би трябвало да се задържат в структурата и всички газове да бъдат изведени безвредно на открито.

" Трябва да можете да задържите цялата сила от едновременна експлозия на всички кафези в пакета ", изясни Ютко.

Що се отнася до самостоятелното хвърчене, не си представяйте машината да излетява и да кръжи в близост, изработвайки най-хубавия маршрут, който да поеме, с цел да избегне трудностите, добави той.

Вместо това летящото такси ще поеме по индивидуален, авансово плануван маршрут, деликатно планиран във въздушното пространство. Ще лети по една и съща траектория още веднъж и още веднъж.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР