За радикална промяна в системата призова Олга Керелска – член

...
За радикална промяна в системата призова Олга Керелска – член
Коментари Харесай

Член на ВСС призова за радикални промени в съдебната система

За радикална смяна в системата прикани Олга Керелска – член на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. Тя напомни и каква е процедурата след двете претенции за предварително освобождение на основния прокурор.

„ За да се стигне до някакъв същински катарзис и ликвидиране на обстановката, зависи от политическата воля, до каква степен политиците желаят да стигнат, и по-късно зависи и от разкритията, които ще бъдат направени, в това число от основния прокурор “, разяснява Керелска обстановката в правосъдната власт в пред БНР.
Промяната би трябвало да бъде радикална. Най-съществената част е смяна в структурата и действието на прокуратурата. Би било редно да се организира необятен спор и в прокуратурата по тези въпроси. Личното ми мнение - по този начин или другояче структурата на прокуратурата демонстрира пороци, нещо би трябвало да бъде променено.
По думите на Керелска би трябвало да се даде по-голяма независимост на прокурорите, а не да се подчиняват на разпоредби. Според нея би трябвало да се намерения за промени в посока разширение на опцията за обжалване на отводите на прокуратурата да образуват производства, тъй като когато тези отводи не подлежат на надзор, нещата завършват там, само че добави, че би могло да се вкара филтър и това обжалване да се планува за по-тежките закононарушения.

„ Мисля, че и политиците към този момент узряват за тези хрумвания. Без промени в Конституцията няма по какъв начин да стане тази смяна “, уточни тя.

Керелска разяснява и каква е процедурата след двете претенции за предварително освобождение на основния прокурор. 

Вижте още във видеото:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР