За предложението гласуваха 102-ма депутати от БСП за България, ДПС

...
За предложението гласуваха 102-ма депутати от БСП за България, ДПС
Коментари Харесай

Ексклузивно! Лоша новина за българското производство! ГЕРБ спря закона за налагане на български храни на пазара

" За " предлагането гласоподаваха 102-ма депутати от " Българска социалистическа партия за България ", Движение за права и свободи и " Воля ", " срещу " бяха 19, а 90 се въздържаха, съобщи Българска телеграфна агенция, цитиран от Investor.bg.

Предвиждаше се промените да засягат търговски обекти или търговски вериги, които имат годишен оборот над 2 млн. лв.. Левицата оферираше да се вкара минимално условие за наличие от стокооборота на български артикули: пресни плодове и зеленчуци – 51%, българско мляко и млечни артикули – 70%, месо и месни артикули – 25%, пилешко месо и артикули – 50%, вино и спиртни питиета – 75%.

Според социалистите новата регулация би даде на българските производители еднакъв късмет пред вносителите на хранителни артикули, огромна част от които се създават в страни със доста по-високи дотации. Измененията предвиждаха още нови условия при потреблението на понятието " българско " - единствено когато за продукта е употребена българска суровина.

В мнение по законопроекта от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) означават, че държавите-членки не могат да одобряват, нито да резервират национални ограничения, които основават спънки пред свободното придвижване на артикули, в това число да не водят до дискриминация във връзка с храни от други страни членки. От Министерство на земеделието и храните показват, че е създаден план на нов закон за храните, който е в развой на нотификация от Европейска комисия.

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев (БСП) сподели, че законопроектът не е съвършен и предстои на съществени диспути, само че прикани да бъде признат на първо четене и по-късно единен с бъдещия законопроект на държавното управление.

Социалистите приканиха за отбрана на българския производител. Искаме битка с монополите, сподели Драгомир Стойнев и изясни, че този законопроект предлага достъп до качествена българска храна.

Делян Добрев (ГЕРБ) разяснява, че в действителност в тази зала няма съперник на българския производител. Според него, в случай че законопроектът бъде модифициран сред първо и второ четене, ще остане единствено първият и последният параграф.

По този законопроект имате негативни мнения от всички вероятни институции, в това число и от браншовите организации, означи той и добави, че съгласно месопреработвателите толкоз българско месо няма.

От Министерството и браншовите организации ви споделят, че законопроектът ви ще докара до недостиг на артикули и по-високи цени, обърна се Добрев към левицата.

Социалистът Жельо Бойчев го репликира, че Съюз " Произведено в България " поддържа законопроекта. Няма страна от Европейски Съюз, която да не поддържа личното си произвеждане, означи той и даде образец с Румъния и Франция. Днес би трябвало да дадем доста явен сигнал за поддръжка на българските производители, които генерират и приход и претовареност в България, уточни Бойчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР