За празниците храм Свети Никола в пловдивското село Катуница, получи

...
За празниците храм Свети Никола в пловдивското село Катуница, получи
Коментари Харесай

Вярващи дариха чудотворна икона на Света Богородица на храма в село Катуница

За празниците храм " Свети Никола " в пловдивското село Катуница, получи безценен подарък от семейство Йордан и Мария Иванови – копие на чудотворната икона " Света Богородица – Кикотиса ". Светинята е била поръчана в прилежаща Гърция, като е направена със сребърен обков и е тъкмо копие на оригинала.

" Иконата " Света Богородица – Кикотиса " датира от дълбока античност и съгласно преданието е рисувана от Свети Лука, за който се знае, че е бил доктор и иконописец. По-късно византийските императори, почитайки иконата и получавайки благословение от нея, са създали солиден сребърен обков и пердета, с които иконата е обградена отвред, с цел да не бъде гледана от " зли погледи ". Чрез идването на тази икона Света Богородица ни потвърди на процедура, че не ни е не запомнила, че желае да е покрай нас и е подготвена на нея да разпореждаме своите проблеми и да просим от тази велика застъпница ", сподели отец Димитър в своята проповед, след приемането на иконата в храма. .

Чудотворната икона води началото си от Кипър. Според една от версиите наименованието й идва от храста Κύκκου и датира от византийската ера. Според друга версия названието на иконата се свързва с името на планината Кикос и светинята води началото си от края на 11 век. Много е писано за тази икона, прототипът на която се твърди, че е излязла отдолу под ръката на Свети деятел и евангелист Лука. Светата икона е известна още и като „ Пресвета Богородица – Елеуса ” (източник на милосърдие). На нея е изобразена Пресветата Дева, държаща Христос с дясната ръка. Тази икона е удостоверение за голямата респект, с която се употребява Пресвета Богородица измежду православните нации.

Новият обков е бил изработен през 1795 година. Той покрива напълно лика на Пресвета Богородица и това покритие, по волята на император Алексий не се маха в никакъв случай, с цел да внушава светинята по-голямо уважение. През 1669 година Александрийският патриарх Герасим се усъмнил и понечил да повдигне обкова, с цел да види лицето на Божията Майка, само че бил осъден за своето светотатство и заставен със сълзи на очи да проси прощение от Господа.
Руският цар Василий - Барский посетил манастира през 1735 година, написа, че монасите смъквали покрова от иконата единствено в интервала на суша, като авансово я пренасяли на прилежащия връх, прочут под названието " Престол ", където отслужвали съответния молебен. Правели това без да гледат нейния облик, който обръщали към небето.

Народът изпитвал дълбока обич към светата икона. Съществуват доста национални песни, в които се възпява Божията Майка, както и исторически свидетелства, че по целия остров са оказвани огромни почести на светинята. В храма може да се видят свидетелства за чудесата на иконата. Веднъж един негър неверник се опитал да открадне иконата и ръката му изсъхнала. Благодарение на силата на светата икона по време на суша е валял дъжд, бездетни са раждали и заболели са оздравявали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР