За пръв път след 21-ви май 1986-та година, когато излетя

...
За пръв път след 21-ви май 1986-та година, когато излетя
Коментари Харесай

Ракетата Союз-2.1а с космическия кораб Союз МС-14 е на стартовата площадка

За пръв път след 21-ви май 1986-та година, когато излетя демо-мисията “Союз ТМ-1 ” до станция “Мир ”, галактически транспортен съд от типа “Союз ” още веднъж ще полети в безпилотен режим. Това е “Союз МС-14 ”, който ще бъде изстрелян на 22-ри август в 06:38 ч. българско време. За пръв път транспортен съд от серията “Союз Министерски съвет ” ще полети с ракета “Союз 2 ”. 

Така Русия ще пенсионира историческата ракета  “Союз-ФГ ”, която превозваше дълги години екипаж до Международната галактическа станция, в това число в интервалите след злополуката на совалката “Колумбия ” през 2003 година и след пенсионирането на останалите совалки през 2011 година “Союз-ФГ ” обаче е остаряла ракета – тя употребява аналогова система за надзор на полета, която доста лимитира нейните благоприятни условия. Руснаците желаеха да я пенсионират още преди десетилетие и да почнат да изпращат хора със “Союз 2 ”. Но както се случва в космонавтиката, не постоянно всичко върви по проект. Настъпват отлагания – и по този начин “Союз-ФГ ” се задържа много по-дълго от упованията.

Полетът на “Союз МС-14 ” няма да е отегчителен – той ще транспортира потребен товар, а на борда му ще лети и човекоподобният робот Skybot F-850 (новото име на Фьодор). 

Дебютният полет на ракета “Союз 2 ” с хора на борда е планувано за 15-ти април 2020 година, когато в космоса ще бъде изпратен корабът “Союз МС-16 ”. 

Така през 2020-та година ще стартира извозването на хора с напълно ново потомство ракети и кораби. Освен ракетата “Союз 2 ”, тогава чакаме първия пилотиран полет на “Крю Драгън ”. Официално задачата към момента е планувана за края на 2019-та година и не е оповестено отсрочване, само че мисля, че е реалистично да чакаме, че не всичко ще мине по проект, изключително като се има поради, че би трябвало да се извършат още тренировки, да се организира тест на системата за спешно избавяне в полет, както и да се изчистят типичните за НАСА бюрократични пречки. Полетът на “Старлайнър ” на Боинг в безпилотен рефим също е очакван за интервала септември-октомври, което ще значи, че през 2020-та година ще станем очевидци и на пилотиран полет. Отново, отсрочване от 2019-та за 2020-та година не е оповестено, само че е реалистично да чакаме и тук някои пречки. 

При всички положения ни чака много вълнуваща 2020-та година. 

За повече информация по отношение на идната задача: Роскосмос

Снимка на ракетата-носител “Союз-2.1а ”, която ще изведе кораба “Союз МС-14 ” в орбита. Фото: РКК Енергия

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР