За пръв път от 8 години цената на дизела падна

...
За пръв път от 8 години цената на дизела падна
Коментари Харесай

За пръв път от 8 години: Дизелът у нас - по-евтин от бензина

За пръв път от 8 години цената на дизела падна под тази на всеобщия бензин A-95, написа 24 часа. Това стана на няколко от огромните вериги бензиностанции у нас през почивните дни. Веригите са единствено три, като разликата сред двете горива е не повече от 1 стотинка.
В останалите обекти дизелът, който до неотдавна беше с 30-35 ст. на литър по-скъп, в сравнение с бензина, в последно време поевтинява мощно и е в случай че не по-евтин, то най-малко e на съвсем същата цена с бензина.
За финален път дизелът е коствал доста по-евтино от всеобщия бензин А-95 през 2015 година Тогава обаче това се дължеше на интернационалните котировки на бензина, които доста се покачиха в границите на няколко месеца.
Според специалисти сега не се случва нищо изключително, просто дизелът постоянно има наклонност да подвига цената си по-силно през зимата, когато потреблението му е по-голямо. Тогава търсенето на бензин спада и наградите, които рафинериите начисляват върху себестойността на горивата при продажбата им, стават по-ниски за бензина, в сравнение с за дизела. В навечерието на отпускарския сезон става противоположното.
“Има спад на цените на горивата като цяло, видимо пазарът е спокоен с наклонност към намаляване ”, сподели през почивните дни Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролно-газова асоциация. Той акцентира, че сега цената на горивата по бензиностанциите в България е като през 2021 година и при започване на 2022 година и сподели, че евентуално най-лошото в ценово отношение към този момент е отминало.
Терзиев обаче предизвести, че пазарът към момента не е задоволително постоянен. Ако преди години дневните съмнения при нефта били в границите на 20-50 цента за барел, то в този момент - след пандемията и началото на войната в Украйна, се случва в границите на един ден котировките да се повишават и спадат с по 5-8, даже 10 $ за барел.
“Но рестрикциите при износа от България на нефтопродукти, създадени от съветски петрол, не въздействат на цените в България. Важно е това да се резервира като устойчива наклонност и през идващите месеци, в това число и след 31 декември 2024 година, когато ще отпадне и правото да преработваме и получаваме съветски петрол ”, сподели Терзиев.
Междувременно се оказа, че скъпите горива не са довели до понижение на потреблението им в България, сочи проучване на Института за пазарна стопанска система.
Това се отнася и за трите съществени вида моторни горива, употребявани в страната - дизел, бензин и пропан-бутан.
Според данните отличник по ползване у нас е дизелът, тъй като през множеството месеци на 2022 година той надвишава два пъти общия размер продадени бензин и газ, като същото се отнася и за целия интервал сред 2019 и 2022 година Потреблението му варира сред 170 и 220 млн. литра месечно. Същевременно потреблението на газ и бензин е извънредно близко, по 50-60 милиона литра месечно.
Според проучването само по време на ограничаващите ограничения в разгара на пандемията, когато в един миг даже прекосяването от една област в друга беше неразрешено, е имало някакъв спад на потреблението на горива. Този спад обаче е бил доста по-слаб от предстоящото.
Любопитното е, че този спад въобще на превоза тогава докара и до поевтиняване на междинната цена на автомобилните горива с 30-35 стотинки на литър.
Особено огромната неустановеност на доставките и растежът на цените им през 2022 година обаче не е повлиял по никакъв метод на потреблението, което е останало непроменено и даже леко нараства през 2022 освен по отношение на 2021 година, само че и спрямо предкризисната 2019 година, сочат данните от отчета.
Докато средномесечното ползване на дизел е било 208 млн. литра през 2019 година, то доближава 222 млн. литра през 2021 и 223 млн. литра през 2022.
Спад се следи само при потреблението на пропан-бутан като автомобилно гориво, което понижава редом с повишението на цената му. Обяснението на това е, че колите, които употребяват пропан-бутан, в съвсем всички случаи работят и на бензин. А с въвеждането на отстъпката от 25 ст. на литър тя не важеше за пропан-бутана, а единствено за всеобщия бензин А-95 и за дизеловото гориво.
Според проучването поддържането на високо ползване при такива цени е не толкоз поради ценовата сензитивност, колкото се въздейства от сезонната динамичност на търсенето, която по принцип тласка нагоре и цените през лятото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР