За пръв път НАТО има жена за заместник на генералния

...
За пръв път НАТО има жена за заместник на генералния
Коментари Харесай

Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим заприличва на огромен самолетоносач

За пръв път НАТО има жена за заместител на генералния секретар в лицето на американката Роуз Готемюлър. От октомври 2016 година тя заема вторият по значимост пост в политическото управление и в края на седмицата бе в София за повторно (първата ѝ аудиенция у нас е била като заместител държавен секретар на Съединени американски щати по въпросите на контрола над въоръженията и връзките в отбраната).

Родена в Калъмбъс, щата Охайо, тя още в гимназията превежда съветски научни списания за американски държавни институти. Учи в университетите " Джордж Вашингтон " и " Джорджтаун ", където е преподавала за Русия и сигурността. Когато посещава през 90-те години съветски нуклеарен обект, ѝ подали да подържи съд с плутоний. По-късно тя е водещият договарящ с Москва за контракта за понижаване на стратегическите нуклеарни въоръжения. През 2006-2008 година е шеф на московския офис на фондация " Карнеги ".

Медиите я разказват като лоялен демократ, почитан от републиканците, вярваща в груповата защита и сдържащата военна мощ, образован договарящ и една от най-влиятелните дами в Брюксел, разбиващи " стъкления таван " на сфери, до неотдавна недостъпни за дами.

 Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим замязва на голям самолетоносач
© Георги Кожухаров

Ще стартира този диалог малко нетрадиционно. Подготвяйки се за срещата, прочетох някои впечатляващи неща за вас. Вече не имах вяра, че хора с сходна биография съществуват в наши дни и заемат основни постове. Коя в действителност е Роуз Готемюлър?

- (Смее се) О, какъв въпрос! Всичко това се дължи на едно необичайно събитие, което имаме в Съединени американски щати. То е известно като система на въртящите се порти и разрешава човек да прави кариера отчасти в неправителствения бранш, отчасти в държавната администрация. Така че, когато в Белия дом има президент демократ, работя за него - започвайки с президента Бил Клинтън през 1993 година като член на администрацията му. После работих за президента Барак Обама.

Когато има президент републиканец, минавам през " въртящата се врата " и се връщам в неправителствения бранш. Така се случи да работя за фондация " Карнеги ", за Международния институт за стратегически и интернационалните проучвания. При последното ми прекосяване през тази система попаднах в администрацията на НАТО на поста зам. общоприет секретар.

Така може би би трябвало да се показва - като 50% член на неправителствените среди и 50% на ръководещата администрация.

На 6 май почитаме Българската войска. Да кажем положителни думи за мъжете и дамите в униформа.

- Трябва да ви кажа, че в действителност, когато стане дума за Българската войска в централата на НАТО, хората приказват с голямо почитание за вашите мъже и дами в отбранителните сили. По брой на дамите в униформа България е девета от 29 страни членки и това е нещо доста, доста положително. Защото не трябва да забравяме, че вие започнахте този развой по-късно от някои други страни. Според мен това е нещо отлично.

Имате доста добре подготвени елементи, които предоставяте, в това число тези за специфични интервенции, потвърдили се в Афганистан и на други места. Днес имате 123-ма военни в задачата Resolute Support (към края на 2017 година в нея в Афганистан имаше към 13 000 души - бел. ред.) и бойци в КФОР в Косово. Искам да подчертая и работата на медицинските ви екипи, както и на фонда за украинската войска, който управлява България. Както виждате, това са разнородни действия и всяка от тях заслужава възторженостите ни.

 Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим замязва на голям самолетоносач
© Георги Кожухаров

Това е и ден, в който би трябвало да се приказва освен за предходна бойна популярност, само че и за отговорността към отбраната на сънародниците, на фамилиите и децата ни.

- Да, това е залегнало в основата на натовските военни - да служат преди всичко на личните си нации, да си сътрудничат, само че също по този начин и да не не помнят обществата си.

Ние сме алианс на 29 демокрации и пазиме също по този начин нашите правила. Затова една от най-важните задачи на НАТО през днешния ден е да пази интернационалното господство на закона и правила като суверенитет и териториална целокупност - доста, доста значими неща, които за жалост в наши дни се оказа, че се нуждаят от повече протекция.

В София имахте поредност срещи. Това става повече от година след първата аудиенция в края на януари 2017 година на преди малко встъпилият в служба президент Румен Радев. Не е ли много огромна паузата в тези двустранни контакти с България?

- Не, не сте прав. Президентът ви беше на срещата на върха в Брюксел на 25 май, където направи положително усещане. Но, несъмнено, постоянно се радваме, когато държавни глави или министри идват в централата на НАТО за диалози. В събота ще се видя с външния ви министър, поговорихме на работен обяд с министъра на защитата, а през юни ще имаме значима среща на министрите на защитата в Брюксел.

 Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим замязва на голям самолетоносач
© Георги Кожухаров

Тук изниква казусът с разноските за защита. Нали този въпрос не е настоящ единствено поради настояването на новата администрация във Вашингтон съдружниците да поемат повече задължение за защитата си?

- Не. Призивът за повишение на отбранителните разноски предшества с години идването на президента Доналд Тръмп в Белия дом. Повратният миг бе 2014 година, когато Русия завзе Крим и стартира да дестабилизира Донбас, а хората не помнят че по същото време " Ислямска страна " завладя Мосул в Ирак. Иначе казано, имахме увеличение на насилствения екстремизъм и осъзнахме, че ще би трябвало да се захванем с още една борба.

Фокусът на НАТО не е само върху груповата защита и съдействието, само че и върху способността да разпространяваме непоклатимост пред лицето на закани като тероризма. След този сигнал за събуждане пристигна решението от срещата на върха в Уелс - страните членки да се движат към реализиране на 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита и 20% от тях да отиват за нови качества.

Повдигнахте ли въпроса за разноските за защита на диалозите в София?

- Да и показах признателност за квалифицираните проекти. А от Вашингтон непрестанно чуваме това гледище: " Трябва да имате проект за осъществяване на поетите задължения за вложения в защита. " България има подобен за реализиране на обещаното към 2024 година

Да опитаме да оценим къде е позицията на българското държавно управление. Ако имате една канара и в единия край написа " Това е суверенно решение на всяка страна член " (дори най-бедната в ЕС), а в другия " Вие обещахте и още не сте го изпълнили ", къде бихте разположили България?

- Ще повторя, че постъпвате вярно, като представихте проект за осъществяване на поетите задължения. Това е доста значима крачка.

Подготвяйки се за визитата ми тук, видях, че българската стопанска система пораства, безработицата доста понижа и Брутният вътрешен продукт се усилва. Тук е значимо да кажем, че през 2008 - 2013 година, в интервала на Голямата криза, всички страни от НАТО бяха изправени пред избор къде да насочат парите от бюджетите си - за пенсии, опазване на здравето, обучение или за защита. Сега към този момент сме излезли от рецесията и сигурно финансовите министерства имат разнообразни цели, няма спор в това. Но и тъкмо в този момент е моментът всички съдружници да извърнат време на условията, поставяни от средата за сигурност, а те са обилни.

Иначе казано, " по кое време, в случай че не в този момент "?

- Да, би трябвало да наваксате пропуснатото време.

 Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим замязва на голям самолетоносач
© Георги Кожухаров

Гостувате в регион, в който сякаш не се приказва задоволително за протичащото се в Черно море. Премиерът ни обича да припомня на гостите си, че България е сред Крим и Истанбул, само че множеството хора надали знаят какво се случва в Черно море с изключение на епизодични произшествия сред съветски и американски самолети и кораби.

- Внимателно следим какво се случва Крим по същия метод, както вършим това с Калининград. Трябва да подчертая, че имаме проблеми с защитата, идващи от всички страни, въпреки че мнозина си мислят, че сме фокусирани единствено върху балтийските страни.

Руснаците конфигурират въоръжение, в това число ракети с огромен обсег, в Крим. Някои сътрудници в НАТО даже приказват, че като че ли посред Черно море се е появил голям самолетоносач със стърчащи във всички направления оръжия. Затова НАТО би трябвало доста деликатно да следи събитията. Затова и имаме това така наречен приспособено наличие. В него не става дума единствено за основаването на механизираната бригада в Румъния с българско присъединяване, само че и обсъждаме какви военноморски и военновъздушни качества би трябвало да бъдат ситуирани. В момента в Черно море има военноморска група, имаме и въздушни патрули

Доста неща са направени, само че и има още доста да се прави.

В същия регион НАТО имаше проблем предишното лято със свободата на напредване на военни колони през границите на съюзнически страни. Какво се прави за уреждането на този въпрос?

Проблемът с военната подвижност е за всички страни от алианса и сега работим за разрешаването му. Той има разнообразни съставни елементи.

Една от тях да вземем за пример са регулациите, граничният и митнически надзор - по какъв начин в спокойно време да е по-лесно военно съоръжение, в това число оръдия и боеприпаси, да пресича границите, по какъв начин безпроблемно войски да минават от една страна в друга. Има също проблем с инфраструктурата - хората не помниха, че след студената война някои страни приватизираха транспортната си инфраструктура, жп линиите. Как да подсигуряваме, че при потребност тези частни активи ще бъдат незабавно разполагаем за транспорт на части и съоръжение?

И най-после нещо изключително настоящо за Европейския съюз - какъв брой здрави са мостовете, какъв брой издържливи са пътищата, с цел да понесат прекосяването на тежко въоръжение. В тази сфера има доста пространство за съдействие с Европейски Съюз и тя ще е измежду водещите тематики на срещата на върха на НАТО през юли.

Тук сте и за неофициалната среща на министрите на защита на Европейски Съюз. Ключовата алтернатива е съдействие или конкуренция сред НАТО и Европейски Съюз. А фундаменталният въпрос е може ли да има европейска сигурност без Съединени американски щати.

- Не виждам никакви признаци Америка да обръща тил на Европа. Напротив. Миналата седмица Майк Помпео дойде на срещата на външните министри от НАТО часове откакто бе утвърден в Сената за нов държавен секретар. Съединени американски щати и Помпео за следващ път акцентираха, че алиансът е значим за Вашингтон.

Иначе сте прав, че има въпрос за това какъв брой добре могат да работят дружно НАТО и Европейски Съюз и той е основен. Все отново Европейски Съюз не се интересува толкоз доста от защита и въпреки всичко в последно време вниманието към този бранш се изостря, влагат се повече запаси. В централата на НАТО възприемаме това като позитивен развой, тъй като подкрепя шерването на отговорности и разноски.

Казано в резюме, ние сме напълно за съдействие с Европейски Съюз в защитата. Въпросът е то да добавя НАТО, а не да се конкурира с алианса.

Всичко това несъмнено е в забележителна степен поради Русия. Работили сте в Москва в продължение на няколко години. Какво се обърка?

- Да, живяла съм там и от дълго време се занимавам с това. Мисля, че Русия в някакъв смисъл показва една самобитна продължителна реакция на края на студената война. В началото на 90-те години имаше интервал на голяма неустойчивост и беднотия за руснаците и като президент Владимир Путин им даде нова непоклатимост и бърз стопански напредък. Мнозина руснаци завоюваха от това и аз персонално считам, че би трябвало да проявим схващане към хората, минали през толкоз неустановеност и беднотия.

Но в това време през днешния ден ме тормози развиването на авторитаризъм, продължаващото ограничение свободата на медиите. Вярно, че последна сметка руснаците са тези, които би трябвало да вземат решение кой и по какъв начин да ги ръководи, само че също по този начин разпадането на някогашния Съюз на съветските социалистически републики изигра основна роля да се окажем всички в обстановката, в която сме през днешния ден.

Не остава доста време до срещата на НАТО на върха през юли. Споделете кои тематики се обрисуват като водещи. Атлантическата вероятност за Западните Балкани дали е измежду тях?

- Западните Балкани ще бъдат в забележителна степен свързани с диалозите за отворените порти за нови членове. В момента не знам какъв ще е отговорът към страните, искащи да се причислят, каквито са Македония и Босна и Херцеговина.

Сътрудничеството НАТО - Европейски Съюз ще е измежду значимите тематики, само че фокусът ще е върху отбранителните качества на алианса и по какъв начин да подсилим отбраната на границите му и да разпространяваме сигурност оттатък тях. Това е битката с тероризма, с екстремизма, построяването на институции за сигурност, обучаване на военни. В Ирак да вземем за пример ще дадем начало на нова подготвителна задача и ще продължим задачата си в Афганистан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР