За пръв път може да се въведе задължение за мултинационалните

...
За пръв път може да се въведе задължение за мултинационалните
Коментари Харесай

Приходи за милиарди левове: Компаниите с най-големи печалби в България ще разкриват какъв данък са платили

За пръв път може да се вкара обвързване за мултинационалните групи с консолидирани доходи над 1 500 000 000 лева и компаниите, чийто доходи надвишават 1 500 000 000 лева на база самостоятелен годишен финансов доклад, осъществяващи активност в Европейски Съюз, обществено да оповестяват, информация за платения от тях корпоративен налог в другите страни и юрисдикции. Това планува  на Закон за изменение и допълнение на Закона за счетоводството, оповестен за публично разискване на 19 септември. 

Целта на измененията е да бъде синхронизирана нормативна уредба в България с наредбите на Директива 2021/2101/ЕС за обществено докладване по страни за повишение на корпоративната бистрота и отговорност на мултинационалните предприятия, осъществяващи активност в страната, и ще се обезпечи опция за реализиране на публичен надзор. 

Важно е да отбележим, че България беше задължена да транспонира наредбите на Директивата в националното законодателство в период до 22 юни 2023 година.

В предварителната оценка на законопроекта е записано, че комплицираните данъчни правила и неприкосновеността на данъчната информация разрешават на някои мултинационални предприятия да следват тактики на нападателно данъчно обмисляне.

" За разлика от дребните и междинни предприятия и самостоятелните данъкоплатци, мултинационалните предприятия са способни да се възползват от пропуските в националното и интернационалното данъчно законодателство, с цел да трансферират облагите си от една страна в друга и по този начин да понижат плащаните налози ", написа още в документа. Съгласно оценка, осъществена от Европейската комисия, годишните загуби на страните членки на Европейски Съюз от избягването на налози от страна на мултинационалните предприятия възлизат на стойност сред 50 и 70 милиарда евро.

Какво ще се заявява?

От претекстовете към законопроекта разбираме, че ако групата реализира активност в Европейски Съюз единствено посредством дъщерни предприятия и клонове, те би трябвало да разгласяват и дават разполагаем декларацията на крайното дружество майка, а в случай че такава не е разполагаем, да изготвят и разгласяват декларация, съдържаща цялата информация, с която разполагат. Предвидена е опция декларацията да бъде оповестена на едно място в Европейски Съюз, като се обезпечи безвъзмезден достъп за всички заинтригувани лица в Съюза.

Информацията, която ще предстои на обявление, включва начисления и заплатен подоходен/корпоративен налог, както и друга обвързвана информация като: естество на активността, оборот, брой чиновници, облага преди данъчно облагане и други
 Българин е платил 7 милиона лв. налози като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас
Българин е платил 7 милиона лв. налози като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас

Енергетиката, търговията и добивната индустрия са измежду най-печелившите браншове на стопанската система

Оповестяването ще се ползва от 1 януари 2025 година за годишните финансови доклади за 2024 година, написа още в съпътстващите документи.

С измененията се вкарват и " съответни санкции за подправено счетоводство за подкупване на непознати длъжностни лица или за укриване на подобен рушвет ".

" Предвижда се с новите увеличени санкции и имуществени наказания (от 5 000 до 15 000 лева за физическото лице, а на предприятието - от 10 000 до 20 000 лева.) да се реализира успеваемост, пропорция и възпиращ резултат на наказванията за подправено счетоводство както за ръководителите на предприятията, по този начин и за предприятието като юридическо лице ".

Компаниите с най-големи облаги в България 

Сред най-големите данъкоплатци по импортиран корпоративен налог за 2022 година попадат четири енергийни сдружения (АЕЦ Козлодуй ЕАД, Национална електрическа компания ЕАД, Булгартрансгаз ЕАД и Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 ЕАД), както и три добивни компании (Аурубис България АД, Елаците-Мед АД и Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД). Това излиза наяве от данни* на Националната организация по приходите (НАП), предоставени след питане на Money.bg.

На 4-то място измежду най-големите данъкоплатци попада финансовата институция с максимален брой клиенти - Банка ДСК .

Големи облага и надлежно налози през 2022 година е осъществила и българската софтуерна компания, която създава онлайн и игрални решения, а също и казино игри - Амюзнет Интерактив ЕООД .

На фона на рецесията породена от неналичието на торове след експлоадирането на войната в Украйна, измежду най-големите данъкоплатци откриваме и водача в България в бранша торово произвеждане и търговия " Агрополихим " АД .

* Информацията беше взета посредством ЗДОИ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР