За пръв път българи и македонци се поклониха пред гроба

...
За пръв път българи и македонци се поклониха пред гроба
Коментари Харесай

За пръв път българи и македонци се поклониха пред гроба на Тодор Александров

За пръв път българи и македонци се поклониха пред гроба на именития лидер на Вътрешна македонска революционна организация Тодор Александров в село Сугарево, заяви БГНЕС.

По самодейност на евродепутата Андрей Ковачев в България дойдоха над 150 души, най-вече членове на ВМРО-ДПМНЕ от Македония. Те бяха водени от заместител генералния секретар на партията Петър Богоески, който дефинира Тодор Александров като една от най-важните и именити фигури на организацията.

Четници дадоха залпове " За България и Тодор Александров ".

 94 години от кончината на именития Тодор Александров
94 години от кончината на именития Тодор Александров

Големият македонски българин е погубен на 31 август 1924 година

Заупокойната молитва на гроба на водача на Вътрешна македонска революционна организация отслужи отец Николай. На панахидата участваха министърът на защитата и ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, екоминистърът Нено Димов, евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Присъстваха и доста членове и симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация, както и българи от Македония .

Мероприятието стартира с българския народен химн, последван от химна на Вътрешна македонска революционна организация " Изгрей зора на свободата ".

50 нови членове се заклеха във честност към Организацията , целувайки камата, Евангелието и револвера, като по този метод извършиха дълготраен, непокътнат във времето обред.

 135 година от рождението на именития Тодор Александров
135 година от рождението на именития Тодор Александров

След Гоце Делчев той е най-авторитетният лидер на българите от Македония

Към хората, събрали се да почетат паметта на Тодор Александров, се причислиха и участниците в тазгодишния едноседмичен поход " По стъпките на Тодор Александров ". Всяка година членове на Вътрешна македонска революционна организация минават из Пирин, покоряват върхове и вървят по маршрутите на некоронования цар на планината, както са наричали Александров .

" Всяка година се събираме на това място да почетем паметта на великия Тодор Александров. Роден е в Щип в семейство на българи. Самият той, като други свои връстници, избират нелекия път на битката. Изучава се и става български преподавател ", описа пред събралите се хора Каракачанов.

Той добави, че и в сложните години Тодор Александров не отстъпва от битката. Когато всички считат, че битката е изгубена, Тодор Александров възражда Организацията . Даже енциклопедия " Британика " го назовава некоронования цар на Македония, добави Каракачанов.

" Ние желаеме Македония да бъде свободна, естествена страна и хората от Македония и България да поддържат връзка обикновено и умерено. Да няма граници сред Македония и България! Това е националният ни интерес, това са и заветите на Тодор Александров и Даме Груев ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР