“За построяването на катедралата Св. Св. Кирил и Методий“ в

...
“За построяването на катедралата Св. Св. Кирил и Методий“ в
Коментари Харесай

Не правете глупости по време на криза!

“За построяването на катедралата " Св. Св. Кирил и Методий “ в Ловеч държавното управление е отпуснало 828 000 лева в интервала 2014 – 2019 година ГЕРБ също е дарила близо един милион лв.. Този храм е построен за хората, тъй като за нас е значимо да пазим вярата си. Радвам се, че решението да не затваряме църквите за Великден и Цветница се оказа вярно. Господ направи по този начин, че запазихме здравето на хората и благодаря на всички владици и свещеници. ”

Из хвалбите на Бойко Борисов във “Фейсбук ”
—————————-

 

Правило №2 на спешния мениджмънт: Не правете нелепости по време на рецесия!

Примерът, който преглеждаме, е индикативен по удивително доста аргументи. Ето единствено някои от тях:

- Правителството не " отпуска " свои пари, а разпределя налозите на хората. Не е ок да си приписва заслугата.

- ГЕРБ може да подарява, тъй като е получила голяма дотация от държавния бюджет. Т.е. още веднъж от налозите на хората. Вече имаше няколко абсурда дали е законно по този начин да се употребява дотацията. Но не е морално сигурно.

- Няма пари за промени в Бърза помощ, има пари за катедрали. По принцип не е неприятно да се строят катедрали, само че демонстрира целите на ръководещите.

- Да се " раздават " пари за църкви, в случай, че милиони левове се дават като държавна дотация всяка година, и то в миг, в който " идва страшна невиждана икономическа рецесия ", си е пазаруване на честност.

- Да се " раздават " пари на Църквата, която не се е очистила от сътрудниците на Държавна сигурност, си е наливане на пари в кацата, по-скоро в кофата на Държавна сигурност.

- Да приемеш орден от хора, на които одеве си им дал доста пари, остава привкус на " купено ". Същото като същинското самопризнание, но купено.

- Медалът би трябвало да е за хората, чиито пари " раздава " министър председателят. Но няма по какъв начин управлението на БПЦ, с толкоз сътрудници на Държавна сигурност вътре, да проумее този факт.

- Да инспектираш градеж на автомагистрала, когато бъкел не разбираш от инженерство, е жалко, само че разбираемо. Популизъм. Но да инспектираш довеждане докрай на стенна живопис в катедрала, когато си някогашен член на Българска комунистическа партия и управляваш с сътрудници на Държавна сигурност, е неясно. Даже не е популизъм.

- Да си по якенце на градеж на автомагистрала, до момента в който си караш джипката в нарушаване на закона, е жалко, само че разбираемо. Магистрала, въпреки всичко. Но да отидеш по същото якенце в катедрала, демонстрира същинското отношение към духовния храм. Колкото и да се кръсти, някогашният член на Българска комунистическа партия си е член на Българска комунистическа партия.

- Да се радваш, че не си затворил църквите, като си затворил учебните заведения и университетите, демонстрира цели. А в световна страна може да се пояснява и като нарушение на конституцията.

- Да си правиш шегички с разводи, деца, кой при кого останал и така нататък, в случай, че си отказал да предприемеш ограничения против домашното принуждение, е най-малкото несвоевременно. А за жертвите е трагична насмешка.

- Да благодариш на Бог за запазване на живота на хората в пандемията, при толкоз умряли от вируса лекари, е позорно.

- Да благодариш на свещениците за каквото и да е, обвързвано с пандемията, е тъпо. Църквата не направи нито едно нещо, с цел да помогне на хората. Нито едно. Скриха се като мишки. Скриха се като сътрудници на Държавна сигурност след идването на демокрацията. Позор.

- Като цяло някогашни членове на Българска комунистическа партия да одобряват медали от сътрудници на Държавна сигурност, единствено тъй като са си раздавали държавни средства, е срам.

И последно. Вярата не е в постройките. Вярата е в душите. Първо лекувайте душите. Те по-късно сами ще построят здания. Ама по какъв начин членове на Българска комунистическа партия и сътрудници на Държавна сигурност да го проумеят...

С всеки минал ден развалата пълзи по всички равнища и тъкани на обществото ни. Колко по-бързо прелистим тези срамни страници от живота ни, толкоз по-добре. Иначе ще ни е позор пред идващите генерации.

 

* Мнението е оповестено във “Фейсбук ”
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР