За последните две десетилетия в пирдопския завод Аурубис са инвестирани

...
За последните две десетилетия в пирдопския завод Аурубис са инвестирани
Коментари Харесай

Най-големите компании в металургията: Рекорден блясък

За последните две десетилетия в пирдопския цех " Аурубис " са вложени 1.2 милиарда лева

© Надежда Чипева Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Високите цени на цветните метали, новите артикули и антидъмпинговите ограничения при стоманата донесоха двуцифрен растеж на приходите. Още по тематиката
Най-големите компании за метали: Под натиска на ниските цени

Поевтиняването на металите намали приходите на фирмите в бранша, само че облагите са по-добри
5 юли 2017
Металургия: Година в два цвята

Стоманодобивните предприятия не престават да се борят с неприятните пазарни условия, до момента в който цветната металургия пораства и удвоява облаги
28 юни 2016 Прогнозите за тази година са внимателни, като развиването на промишлеността ще зависи основно от политическите решения. 9.8
милиарда лева са общите доходи на десетте металургични колоса, над половината от сумата е на водача " Аурубис България ".
След дълъг интервал на резултати от рецесията и ниски пазарни цени през 2017 година металургичният бранш изригна. Всичките огромни компании в промишлеността означават двуцифрен растеж на приходите, а междинното нарастване за водещите 10 е над 43%. Нещо повече - нито една от тях не е на загуба, като облага регистрират даже и производителите на стомана, които първо се бореха с рецесията и слабото търсене на продукцията им, а по-късно и с дъмпинговия импорт от Китай. Всъщност точно налагането на защитни мита от страна на Европейския съюз в края на 2016 година е една от аргументите през предходната година това да се види и в резултатите им. Предприятията в цветната металургия се радваха на високи цени, въпреки че това се отрази и на разноските им за първични материали. Данните демонстрират още, че растежът идва при на практика неизменен брой на заетите, а това значи по-висока продуктивност.

Меден скок

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Със скок на общите доходи от над 57% водачът в бранша " Аурубис България " усилва дистанцията от новия втори в класацията - " София Мед ", който също пораства. За 2017 година медодобивният цех в Пирдоп, който е част от немската група Aurubis, регистрира и най-високата облага в историята си, а и в най-новата корпоративна статистика в страната.

" Резултатите не са изненадващи и се дължат на кумулативни фактори ", сподели изпълнителният шеф Тим Курт. " През годините интензивно влагаме в технологии и хора, като към края на 2018 година общите вложения за последните две десетилетия ще доближат 1.2 милиарда лева ", добави той. По думите му компанията мисли дълготрайно, като някои от плановете са планувани да работят през идващите 25 години и по-късно.

От " Аурубис " прецизират, че общите доходи, по които се подреждат предприятията в класацията, включват и приходите от интервенции по хеджиране, както и от разлики във валутните курсове, без да се регистрират като разход. Това ненапълно изкривява картината при базовите промишлености, което е изключително очевидно при производители с огромни размери като тези на " Аурубис ". Приходите единствено от активността на компанията обаче също нарастват доста - с 55% до малко над 5 милиарда лева Останалите близо половин милиард лв. са финансови и други доходи.

От доклада на групата излиза наяве, че производството в завода в Пирдоп е повишено предходната година, откакто през 2016 година предприятието беше затворено за 50 дни за планов ремонт. Положително на облагата се е отразило повишаването на медта и постигнатите по-високи такси за преправка и пречистване.

Прогнозите на компанията за 2018 година като цяло са позитивни с някои ангажименти. " Не можем да влияем на международни фактори като обменните курсове, цените на металите и въздействието на интернационалните търговски съглашения ", сподели Курт. Но добави: " Търсенето на мед е мощно и тази наклонност ще се резервира, тъй че сме оптимисти. " Извън бизнеса на компанията от " Аурубис " чакат също, че планът за газифициране на Средногорието най-сетне ще тръгне след 15 години на подготовка и обмисляне. " От това ще завоюват всички предприятия и семейства в района ", сподели Курт.

Потенциал за напредък

Промяната на фокуса от артикули за строителството към такива за промишлеността, в това число за растящата автомобилна индустрия, носи на " София Мед " (от групата Viohalco) първата облага след 10 години на загуба. Предприятието към този момент създава специфични сплави и ленти за конектори, а неотдавна получи и документ IATF 16949:2016, който се изисква от автомобилната промишленост. Печалбата ще разреши на компанията да поддържа по-нататъшните си вложения, които са ориентирани към поддръжка и разширение на мощностите и въвеждане на нови артикули.

През предходната година заводът усилва приходите си с 48%, което го извежда на второ място в секторната ранглиста, спомагателен растеж има и през първото тримесечие на 2018 година Според финансовия шеф Сергей Влайков това е наклонност от две години насам и се чака тя да се резервира през тази и идващите пет години, а главният мотор ще бъдат автомобилната промишленост и електротехниката. " Имаме доста добър капацитет за спомагателен напредък ", сподели той.

Към облага

С повече от една пета се усилват приходите на производителя на олово и цинк КЦМ – Пловдив, и за пръв път от 2013 година комбинатът излиза на чиста облага. " Около половината от облагата се дължи на позитивни курсови разлики, само че останалите 22.83 млн. лева са резултат от оперативна активност ", сподели ръководителят на надзорния съвет на КЦМ Румен Цонев. По думите му растежът на приходите идва от по-високите цени на металите предходната година, както и от увеличеното произвеждане в оловния цех – близо 72 хиляди тона. В началото на 2017 година предприятието реализира плановия потенциал на новата си оловна мощ, която беше построена като съществена част от капиталова стратегия за 140 млн. евро. Модернизирано беше и цинковото произвеждане, което също разреши да се усили потенциалът без разширение на завода. През предходната година производството на цинк е останало почти непроменено (около 74 хиляди тона), добити са и 53 тона сребро. " За 2018 година чакаме непосредствен резултат като миналогодишния ", сподели Цонев.

Стомана на плюс

Първа облага от 2010 година насам отбелязва и " Стомана-индъстри ", която също е част от Viohalco. Приходите на завода в Перник се усилват с повече от 42% през предходната година. Ръст, въпреки и по-слаб (16%), има и другият производител на черни метали в страната – " Промет стийл " край Бургас, който е благосъстоятелност на украинската група " Метинвест ".

" По принцип цялата стопанска система, както и стопанската система на Европа, пораства и това е една от главните аргументи за по-добрите резултати в черната металургия, а и в бранша като цяло ", сподели ръководителят на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ) и член на борда на шефовете на " Стомана-индъстри " Антон Петров. Другата основна причина са защитните мита, които Европейският съюз наложи в края на 2016 година против вноса на стомана от Китай, резултатът от което се усети през предходната година. " Това оказа помощ на пазарите да работят обикновено, тъй като дъмпинговият импорт, който се осъществяваше от Китай на база свръхкапацитет и държавни дотации и който доближи пик през 2015 година, беше гибелен ", сподели той.

Златен рандеман

По-високите цени на медта и златото и рекордното произвеждане през предходната година са причина за растежа в резултатите на единственото добивно дружество в класацията – " Дънди прешъс металс Челопеч ". Приходите нарастват с близо 23%, а облагата се покачва с 26% и по този начин компанията съвсем изцяло компенсира спада през 2016 година През предходната година заводът в Челопеч създаде 198 хиляди тройунции злато под формата на концентрат с помощта на по-високото наличие на метал в рудата, което е най-големият рандеман в историята му. Ръстът изпревари и упованията на компанията, което стана причина канадският притежател Dundee Precious Metals (DPM) на два пъти да ревизира прогнозите си нагоре. За тази година се планува производството леко да намалее.

До края на 2018 година би трябвало да проработи и второто добивно-обогатително дружество на DPM в страната. Златната мина край Крумовград ще бъде първият нов добивен план след измененията. Инвестицията е от порядъка на 165 млн. $.

С проект за още произвеждане

Заводът за алуминиеви артикули " Алкомет " също усилва приходите си през предходната година с близо 14%, само че облагата му понижава с 43% след тройния скок, който регистрира през 2016 година " Нарастването на приходите от продажби се дължи на по-високите цени на алуминия на Лондонската борса за метали ", сподели шефът за връзки с вложителите Петър Станчев. През 2017 година междинната цена доближи 1743 евро/тон по отношение на 1451 евро/тон миналата година. По думите на Станчев по-ниските равнища на доходност се обуславят от пазарния напън върху маржовете на сдружението. " Тези намаления по отношение на рекордната в историята на " Алкомет " 2016-а бяха предстоящи и бяха упоменати в прогнозата, оповестена в годишния отчет за активността от март 2017 година ", добави той.

Шуменският цех създава разнообразни валцови и пресови алуминиеви артикули, в това число домакинско фолио, където държи една пета от пазара в Европа. През последните години компанията ускори фокуса си върху произведения с по-висока добавена стойност, като съгласно управлението капацитет има в опаковъчната и автомобилната промишленост. През 2017 година сдружението подписа и първите си контракти за експорт в Съединени американски щати. Потенциален риск на този пазар идва от неотдавна наложените вносни мита от президента Доналд Тръмп, въпреки че съгласно ръководителя на БАМИ от Европа се внасят нормално по-високо софтуерни и по-завършени артикули, огромна част от които не се създават в Съединени американски щати или не се създават в задоволителни размери. " Моето мнение е, че нито при стоманата, нито при алуминия митата са в полза на щатската стопанска система, тъй като те отново ще би трябвало да внасят някои артикули, само че това ще става на по-висока цена ", разяснява Петров.

През 2018 година " Алкомет " планува продажбите в натурално изражение леко да се усилят – от 67 хиляди тона до 71 хиляди тона, и в стойност да доближат към 380 млн. лева (361 млн. лева за 2017 г.). " Очакваните равнища на EBITDA са 8.8%, а рентабилността на чистата облага ще е към 4.8% ", сподели Станчев. През тази година се чака компанията да завърши и капиталовия си план за 36 млн. евро, който ще усили потенциала за произвеждане и ще й разреши да разшири портфейла си с артикули.

Ръст с нови артикули

След години на загуба в този момент облага, въпреки и дребна, регистрира и третият цех на Viohalco в страната – производителят на алуминиеви артикули " Етем България ". Приходите на компанията се усилват с близо една четвърт. Както и при другите сполучливи предприятия в бранша растежът идва след въвеждането на нови артикули. Компанията завърши капиталов план за 60 млн. лева, който стартира през 2012 година, и към този момент работи за автомобилната промишленост, като продуктите й се употребяват в Audi, Jaguar, Rolls-Royсe, BMW, Lаnd Rover и някои от моделите на Volkswagen.

" Повишението на приходите се дължи основно на смяната в продуктовия микс след стратегическото ни решение да преминем към артикули с по-висока добавена стойност, както и на нарастването на общите продадени размери ", сподели основният финансов шеф на " Етем България " Емануил Карцомихелакис. " В същото време по-високите цени на алуминия също се отразиха позитивно на общия ни оборот ", добави той.

За тази година прогнозите са растежът да продължи. " През 2018 година чакаме в допълнение нарастване на продажбите. Това е заложено в бюджета ни като цел въз основата на мощното търсене на екструдирани алуминиеви артикули ", сподели Карцомихелакис. По думите му пазарните трендове през първите четири месеца на годината дават съображение за оптимизъм и по тази причина прогнозите са финансовите резултати още да се покачат.

В комерсиалната стихия

Голямото предизвикателство за металургията като цяло произтича от очертаващата се комерсиална война, откакто Съединени американски щати вкараха вносни мита за стоманата и алуминия - първо против Китай, а по-късно и против други страни, в това число Канада, Мексико и Европейския съюз. " Много е мъчно сега да се планува по какъв начин ще се развие обстановката ", сподели Антон Петров. Канада и Мексико към този момент оповестиха ограничения против Съединени американски щати, ответна реакция се чака да има и от страна на Европейски Съюз. " Европа се усеща афектирана от такова отнасяне от Съединени американски щати и с право, тъй като не тя е източникът на проблемите им, а Китай, който държи половината от международния потенциал за произвеждане на стомана и оттова идва огромният експортен напън ", разяснява Петров.

В същото време България се намира до един от най-големите производители на стомана в Европа - Турция, чийто главен пазар до момента бяха Съединени американски щати. " Когато пазарът й бъде затворен поради мита, тя би трябвало да пренасочи комерсиалните си потоци, а най-логично е това да стане в Европа, тъй като това е другият кредитоспособен пазар. България, Румъния и Гърция са първите страни, които може да бъдат наранени, тъй като сме най-близо географски ", уточни Петров. Според него въпросът е какъв брой бързо и съответно Европа ще наложи защитни механизми против импорт от Турция.

Всички тези ограничения и контрамерки обаче водят до деформиране на пазара. " Като цяло има напрежение, а това крие незнайни ", добави Петров. Затова и упованията му са тази година да не е по-добра от предходната. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР