За последните десет години шведски компании са инвестирали в България

...
За последните десет години шведски компании са инвестирали в България
Коментари Харесай

Над половината шведски компании в България планират повече инвестиции

За последните 10 години шведски компании са вложили в България над 208 млн. евро, като болшинството от тях правят оценка позитивно страната ни и възнамеряват ново уголемение на активността си тук. Това стана ясно по време на среща сред заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев и посланика на Кралство Швеция Луиз Бергхолм. На нея участва и почетният консул на скандинавската страна у нас Зоя Паунова, оповестиха от икономическото ведомство в сряда.

" През последната годината отчитаме растеж на двустранния ни стокообмен от над 10% до 346 млн. евро. Считам обаче, че капацитетът е още по-голям и можем да активизираме търговско-икономическото ни съдействие с общи дейности и начинания “, показал Манолев. Той е предложил взаимен бизнес конгрес следващата година в София, а Бергхолм подкрепила концепцията и се заела с покана на шведски вложители, които да споделят опита си в страната ни.

На срещата са били разисквани и сферите на допустимо икономическо партньорство за увеличение на вложенията и двустранния стокообмен. Сред перспективните браншове са маркирани телекомуникациите, електрониката и електротехниката, производството на машини и уреди, фармацевтични артикули, мебели, селскостопанска продукция и други

" Автомобилният бранш в България пораства с доста бързи темпове, като се надяваме да разширяваме съдействието си в тази област с Швеция “, споделил Александър Манолев. По думите му и все още български компании са подизпълнители на шведски производители като се надява, че тези партньорства ще бъдат надграждани, включително и с нови индустриални мощности в страната ни.

Двамата разискали и идното председателство на България на Съвета на Европейски Съюз, като заместник-министър Манолев показа целите ни в бранш стопанска система. Луиз Бергхолм подчертала, че Швеция следи от близко подготовката и изразила подготвеност за задълбочаване на разговора и двустранното съдействие в някои от обсъжданите тематики.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР